Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ντράγκι: Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

Ντράγκι: Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων Την πεποίθηση του ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα «σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» επανέλαβε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, λίγη ώρα αφότου η Ευρωτράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

«Συνολικά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες, [...] το αδύναμο οικονομικό κλίμα έχει επεκταθεί στην άνοιξη [του 2013]. Η μείωση στα επιτόκια θα πρέπει να συνδράμει στην υποστήριξη της ανάκαμψης αργότερα εντός του έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι
Ευρωτράπεζα «παραμένει έτοιμη να δράσει» σε περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω μείωση των κεντρικών επιτοκίων.

Παρά ταύτα, «τα ρίσκα εξακολουθούν να μειώνονται», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας μάλιστα πως, υπό την πίεση της κρίσης, πολλά κράτη «ακολούθησαν τον απλούστερο δρόμο της αύξησης φόρων» σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλής φορολόγησης.

«Μην καταστρέψετε την πρόοδο που έχετε πετύχει», τη στιγμή που πλέον «υπάρχει πιο πολύς χρόνος» για μικρότερα χρέη και μικρότερες δαπάνες, συνέχισε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις επαφίενται στα μέλη της ευρωζώνης, καθότι η Τράπεζα δεν μπορεί να «υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις», να χρηματοδοτήσει κράτη, ούτε να «καθαρίσει του ισολογισμούς των τραπεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου