SYRIA: Russia sends ship-killer missileΠαραδόθηκαν στη Συρία οι ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας που υπόσχονται να κρατήσουν μακριά από τις ακτές της χώρας… απρόσκλητους επισκέπτες, γράφει χαρακτηριστικά το «Έθνος».
Το 2010 η Μόσχα είχε ανακοινώσει επισήμως ότι θα υλοποιήσει την συμφωνία με τη Δαμασκό για την παράδοση των πρώτων Yakhont στο καθεστώς Ασαντ, με βάση τις υπογραφές του 2007.
Στην Συρία παραδόθηκαν τελικά το 2011 οι πρώτες δύο ομάδες αυτοκινούμενων οχημάτων εκτόξευσης μαζί με τα κέντρα διοίκησης και τα λοιπά στοιχεία που
τα συνοδεύουν. Συνολικά θεωρείται ότι ήδη ο συριακός στρατός διαθέτει 72 τέτοιους πυραύλους!
Με την νέα παράδοση, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι άμεσα γνωστό, η δύναμη αποτροπής του συριακού καθεστώτος έναντι πλοίων που πλέουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη ισχυρότερη, σε μία περίοδο που στη Δύση εντείνεται η «φιλολογία» περί στρατιωτικής επέμβασης.
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον Yakhont δείτε παρακάτω στο σχετικό γράφημα, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος».
Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον υπάρχει άλλη συμφωνία προς υλοποίηση, που αφορά πυραυλικά αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 (πολλοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ήδη στην Συρία), γεγονός που έχει προκαλέσει βαρύ πονοκέφαλο στους Δυτικούς.