Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Ρατσιστική πρωτοβουλία» οι εκδηλώσεις για την Ποντιακή Γενοκτονία

Σε νέα, προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την υπ΄αριθμ. 150 ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Μαΐου, χαρακτηρίζει «εχθρικές και ρατσιστικές πρωτοβουλίες» τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας ενώ καλεί τη Βουλή των Ελλήνων να «απορρίψει τους χαρακτηρισμούς αυτούς που δηλητηριάζουν την ελληνο-τουρκική φιλία».
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Σε απάντηση της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε πως «η ιστορία είναι αλήθειες και γεγονότα που ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται. Σύσσωμος ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη και την θυσία των Ποντίων». Eντωμεταξύ, αίσθηση προκαλεί η διαρροή εγγράφου της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση, με το οποίο καλεί την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινήσει «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να μην περάσει η -όπως τη χαρακτηρίζει- «προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου»!

Η βουλευτής, γνωστή για την ανεκδιήγητη συμπεριφορά της εντός Κοινοβουλίου που παραπέμπει ευθέως στην άρνηση της Γενοκτονίας του Πόντου, ζητά την απαλοιφή της συγκεκριμένης διάταξης από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν αναμένεται ωστόσο να εισαχθεί προς ψήφιση λόγω επαρκούς υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 927/79) και αντισυνταγματικών διατάξεων. Χαρακτηριστικά, ο Νάσος Θεοδωρίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που αποπέμφθηκε από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του κόμματος λόγω των χαρακτηρισμών του για τις νησίδες των Ιμίων, υποστήριζε σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή στις 9/3/2011 για παρόμοια πρωτοβουλία του τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου: «Οι νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτελούν απαράδεκτους και αντισυνταγματικούς περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης. Υπό το πρόσχημα του αντιρατσισμού, επιχειρείται μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου, που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στο πολύτιμο αυτό δημοκρατικό αγαθό…».

Η κυβέρνηση οφείλει ωστόσο να αναβαθμίσει περαιτέρω το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με τροπολογία που θα θέτει εκτός Βουλής ή εκτός νόμου τα πρόσωπα ή τις οργανώσεις εκείνες αντίστοιχα, σε περιπτώσεις άρνησης των Γενοκτονιών που αναγνωρίζονται επισήμως από το Ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου