Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, φως σε τυφλούς

Με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, φως σε τυφλούςΕνας 40χρονος Μυτιληνιός χειρουργός οφθαλμίατρος τολμά να ξαναδώσει φως σε τυφλούς Ελληνες χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα όχι από το υγιές «άλλο μάτι» του ασθενούς, εφ' όσον αυτό υπάρχει, ούτε από πτωματικά μοσχεύματα.
Ο οφθαλμίατρος Γιάννης Μάλλιας, που εφαρμόζει την πρωτοποριακή μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων και δίνει φως σε τυφλούς
Χρησιμοποιεί μοσχεύματα από υγιείς δότες. «Κι είναι», λέει ο Γιάννης Μάλλιας, «συγκινητικό να βλέπεις υγιείς ανθρώπους να χειρουργούνται και να δίνουν κομμάτι από τα μάτια τους για να δει ο συνάνθρωπός τους, παίζοντας κορόνα-γράμματα το δικό τους μάτι».
Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από έξι μήνες και παρουσιάστηκε χθες στην Πύλο της Μεσσηνίας, στο 46ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο.
«Ο 57χρονος ασθενής είχε επανειλημμένως χειρουργηθεί για πτερύγιο στο δεξιό του οφθαλμό, αλλά
κάθε φορά η νόσος υποτροπίαζε, με αποτέλεσμα ολόκληρη η πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς να είναι καλυμμένη από ουλώδη ιστό και να μη βλέπει καθόλου», λέει ο κ. Μάλλιας, εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς και βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ.
Ο 57χρονος «είχε σχεδόν τυφλωθεί, αφού και το άλλο μάτι του είχε καθολική βλάβη, άρα δεν μπορούσαμε παρά να ψάξουμε για δότη και να τολμήσουμε την επέμβαση αυτή. Η μόνη λύση για να ξαναβρεί το φως του ήταν να γίνει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων».
Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ιστοσυμβατότητας ανάμεσα στους συγγενείς πρώτου βαθμού, η μόνη που ήταν ιστοσυμβατή με τον 57χρονο ήταν η 62χρονη αδελφή του, η οποία δέχτηκε με χαρά να δώσει βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.
Η μεταμόσχευση, όπως σημειώνει ο κ. Μάλλιας, πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, τα οποία έγιναν την ίδια ημέρα. Στο πρώτο στάδιο, το οποίο διήρκεσε 45 λεπτά, έγινε η λήψη των βλαστοκυττάρων από την αδελφή του ασθενούς, ύστερα από τοπική αναισθησία. Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο διήρκεσε τρεις ώρες, έγινε τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στον ασθενή.
Το χειρουργείο έγινε το πρωί και ο ασθενής πήρε εξιτήριο το βράδυ της ίδιας ημέρας. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο περπατούσε από την πρώτη μέρα.
Και η όραση; Αυτή βελτιώθηκε από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και η βελτίωση συνεχίστηκε για τον πρώτο μήνα. Είκοσι ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επέστρεψε στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα... Η όραση του ασθενούς αποκαταστάθηκε πλήρως.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου