Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σε δόσεις, η διπλή δόση για την Ελλάδα

Σε δόσεις, η διπλή δόση για την Ελλάδα Τις δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενέκριναν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε δύο «υπο-δόσεις». Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Euro Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF εντός των επόμενων ημερών, και η εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και καλωσορίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις
πολιτικές που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στους όρους πολιτικής (conditionality). Το Eurogroup επαινεί τις αρχές για την συνεχή ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που κάνουν οι έλληνες πολίτες.

Το Eurogroup σημειώνει το η εικόνα των οικονομικών παραμένει ουσιαστικά αντίστοιχη με αυτή της προηγούμενης αξιολόγησης με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάκαμψη το 2014. Χαιρετίζουμε το γεγονός πως οι δημοσιονομική απόδοση το 2012 είναι εντός των στόχων του προγράμματος και ότι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το 2013 και το 2014. Η Ελλάδα γρήγορα ανακτά ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο κόστους αλλά θα χρειαστεί να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου τα οφέλη από τη μείωση του κόστους να μεταφερθούν γρηγορότερα στις τιμές.

Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι τα προαπαιτούμενα του μνημονίου για το Μάρτιο, περιλαμβανομένων σημαντικών βημάτων αναφορικά με την μεταρρύθμιση και τον εξορθολογισμό του Δημόσιου Τομέα, έχουν επιτευχθεί και ότι το EFSF σε αυτή τη βάση εκταμίευσε 2,8 δισ. ευρώ στις 3 Μαΐου.

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων για την επόμενη δόση. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο την ενδυνάμωση της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας του διοικητικού μηχανισμού για τη διαχείριση των εσόδων, η οποία σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και άλλα βήματα για την ενίσχυση των φορολογικών διαδικασιών, θα βελτιώσουν την συλλογή των εσόδων.

Μεγάλη αποφασιστικότητα θα χρειαστεί για την καθιέρωση μιας νέας διοικητικής δομής και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα παραπάνω είναι καθοριστικά για την διασφάλιση μιας πιο δίκαιης και ισορροπημένης διανομής της προσαρμογής και για τη στήριξη της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Το Eurorgopup καλωσορίζει επίσης τα βήματα που έχουν ληφθεί για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται επιπρόσθετη δουλειά για την πλήρη εφαρμογή της λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων.

Το Eurogroup τονίζει ότι τώρα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των εναπομείναντων μεταρρυθμιστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, που αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών για περισσότερη καινοτομία και ισχυρότερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας και περισσότερων ευκαιριών για δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης. Αυτό θα συνεισφέρει στην δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, εκπληρώνοντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

To Εurogroup καταλήγει ότι τα αναγκαία στοιχεία έχουν εκπληρωθεί ώστε τα κράτη μέλη να οριστικοποιήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί σε δύο υπο-δόσεις.

Η πρώτη υπο-δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Euro Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF τις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων. Η εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των milestones του μνημονίου που συμφωνήθηκαν από την Ελλάδα και την τρόικα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου