Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Νικητές και ηττημένοι στην «απεργία» της ΟΛΜΕ


Όλη αυτή η ιστορία με την απεργία της ΟΛΜΕ μέσα στις Πανελλαδικές ανέδειξε τα πραγματικά μεγάλα αδιέξοδα του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ένα κίνημα που ουσιαστικά δεν υπάρχει και που αφήνει έρμαιο τους εργαζόμενους σε κάθε υπερβολική απαίτηση του εργοδότη, είτε είναι το δημόσιο είτε κάποιος ιδιώτης.
Οι ανέξοδες πρακτικές, οι επαναστατικές γυμναστικές και οι «τζάμπα μαγκιές» μιας μερίδας των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ δυστυχώς, και το εννοούμε, οδηγεί σε οδυνηρή ήττα τους εκπαιδευτικούς. Τους Δακίτες του κ. Παπαχρήστου, τους Πασπίτες και φυσικά τους στηριζόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ, παλιά αλεπού στους αγώνες, κατάλαβε ότι πρόκειται περί μεγαλειώδους γκάφας μια προκήρυξη απεργίας μέσα στις εξετάσεις, γι’ αυτό και διαφοροποιήθηκε εξ΄αρχής.
Ακόμη και η συνήθως σκληρή ΑΔΕΔΥ «άδειασε» την ΟΛΜΕ η οποία έμεινε μόνη κι έρημη, κολλημένη στην πρώτη της απόφαση, αλλά ψάχνοντας διέξοδο για μια υποχώρηση που δε θα είναι
άτακτη.
Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Τρίτη κι όχι την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών, θεωρήθηκε κοροϊδία από την ΟΛΜΕ η οποία δε θα συμμετάσχει σε μια κινητοποίηση που γίνεται για τη στήριξή της. Οξύμωρο, όμως, δείχνει τη σύγκρουση που επικρατεί στο διαλυμένο συνδικαλιστικό χώρο και τα αδιέξοδα ορισμένων εργατοπατέρων που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμη σε εποχές που… κατέβαζαν τους διακόπτες όποτε γούσταραν και διέλυαν τη χώρα.
«Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.
Και έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο το μπάχαλο που προέκυψε. Ουσιαστικά μιλάμε για μια μη απεργία αφού είναι 100% σίγουρο ότι κανείς δε θα τολμήσει να απεργήσει, ειδικά έχοντας παραλάβει τα φύλλα επίταξης. Άλλωστε, μεγάλη μερίδα των καθηγητών διαφωνούσαν με την πρόταση της ΟΛΜΕ, κάτι που πιθανότατα θα απεικονιστεί και στις συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.
Όλα, λοιπόν, έγιναν περί όνου σκιάς. Όλοι είχαν καταλάβει από την αρχή ότι καμιά κυβέρνηση δε μπορούσε να αφήσει κανέναν να διαλύσει τις εξετάσεις. Οι μόνοι που δεν πήραν χαμπάρι που ζούνε ήταν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Από την αρχή θα μπορούσαν να βγουν να μιλήσουν στον κόσμο για τα αιτήματά τους, να κάνουν κανονικά τις εξετάσεις και στη συνέχεια να βρουν τρόπους κινητοποίησης και πίεσης προς την κυβέρνηση.
Η τελευταία, ευτυχώς, επέδειξε ωριμότητα, ψυχραιμία και σταθερότητα στη θέση της, παρ’ ότι πολλοί «γαλάζιοι» συνδικαλιστές πίεζαν.
Μεγάλος χαμένος, πάντως, εκτός της ΟΛΜΕ, βγαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στηρίζει πάντα τις κινητοποιήσεις που θα προκαλέσουν μπάχαλο. Τώρα που η απεργία δείχνει να πνέει τα λοίσθια προτού καν γίνει, στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει να «βουβαίνονται», αφού δεν έχουν και πολλά πράγματα να πουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου