Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Φόροι-φωτιά λόγω τεκμηρίων και αποδείξεων ακόμα και για όσους δεν έχουν εισόδημα!

Χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα
Ως «παγίδες» υπερφορολόγησης αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος, για περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, τα τεκμήρια διαβίωσης και ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.
Και τούτο διότι λόγω ιδιοκατοίκησης θα τους υπολογιστεί τεκμαρτό εισόδημα που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο και επομένως θα φορολογηθούν με υπέρογκο για τα οικονομικά τους δεδομένα φόρο.
Την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, το νέο σύστημα  θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε πληρωμή φόρου ακόμη κι αν δεν έχουν εισόδημα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:
- Υποχρεωτική φέτος για όλους τους ενήλικες – πλην προστατευομένων τέκνων - η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έστω κι αν τα εισοδήματα του 2012 ήταν πενιχρά ή μηδενικά!
- Με ελάχιστα τεκμήρια 3.000 ή 5.000 ευρώ θα χρεώνονται όλοι οι φορολογούμενοι – ακόμη κι όσοι
δεν είχαν εισοδήματα το 2012 - μόνο και μόνο επειδή ... διαμένουν σε σπίτια!
- Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για όσους κατέχουν και ΙΧ αυτοκίνητα και δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες από τα τέλη του 2011!
- Επιπλέον φόροι θα επιβάλλονται και όσους δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες αποδείξεις (25% του εισοδήματος).

Η υποχρεωτική δήλωση

Οι φορολογούμενοι που το 2012 είχαν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι. Εντός των προσεχών ημερών, θα κληθούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, έστω κι αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά! Κι αυτό διότι, φέτος, καθίσταται – για πρώτη φορά - υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως του εάν είχαν ή όχι εισοδήματα το 2012 (εξαίρεση από τον κανόνα αυτό ισχύει μόνο για τους νέους 18 ετών και άνω που δηλώνονται από τους γονείς τους ως «προστατευόμενα τέκνα»)!

Τεκμήριο... επειδή ζεις!

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, μόνο και μόνο επειδή διαμένουν σε κατοικίες - ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες ή δωρεάν παραχωρηθείσες – θα χρεωθούν από την Εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης: 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες τις οποίες χρησιμοποιούν!
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι φέτος υπάρχει ένα τεκμήριο... επειδή ζεις (τεκμήριο διαβίωσης) συν τεκμήριο για το ιδιόκτητο σπίτι που μένεις.
Ως εκ τούτου, θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν στην Εφορία τεκμαρτά εισοδήματα που υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και συνακόλουθα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος!
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Παράδειγμα

Χαμηλοσυνταξιούχος χήρος με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το έτος 2012 διαμένει σε δική του μονοκατοικία 80 τ.μ. σε περιοχή με τιμές ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τ.μ.
Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο διότι είναι χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θα υπολογιστεί ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (40 ευρώ ανά τ.μ. Χ 80 τ.μ.).

Τεκμαρτό εισόδημα

Με βάση τα ποσά αυτά το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλοσυνταξιούχου φτάνει στο ποσό των 6.200 ευρώ, που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ.
Ως εκ τούτου στο συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ, δηλαδή για το ποσό πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα θα είναι ο συνταξιούχος αυτός να κληθεί τελικά να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ, τη στιγμή που το πραγματικό του εισόδημα ήταν 4.800 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο του αφορολογήτου.

Υψηλότερες επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν και ΙΧ

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους από τους φορολογούμενους αυτούς κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα και δεν είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους από τα τέλη του 2011, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους, οπότε τα τεκμαρτά εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν θα «φουσκώσουν» ακόμη περισσότερο. Δηλαδή στα ποσά των ελαχίστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες θα προστεθούν και τα ποσά των τεκμηρίων των αυτοκινήτων!

Επιπλέον φόροι και λόγω... έλλειψης αποδείξεων!

Για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το αφορολόγητο των αποδείξεων πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους. Εάν όμως το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο, τότε δύσκολα θα έχει αποδείξεις για το 25% του τεκμαρτού. Οπότε θα πληρώσει παραπάνω φόρο.
Είναι δηλαδή πιθανό πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς να μη γνωρίζουν ότι το εισόδημα το οποίο θα τους καταλογίσει φέτος η Εφορία δεν είναι αυτό που πραγματικά απέκτησαν αλλά ένα πολύ υψηλότερο ποσό, το οποίο προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης. Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν φροντίσει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας που θα καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με το 10% του «ακάλυπτου» ποσού!

Αποδείξεις για το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 2.000 ευρώ το 2012 αλλά το τεκμαρτό εισόδημά του φθάνει τις 7.000 ευρώ είναι αμφίβολο εάν θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ποσού των 7.000 ευρώ, όπως τον υποχρεώνει η νομοθεσία για να τον απαλλάξει από την υποχρέωση πληρωμής του φόρου ποινής 10%.
Το πιο πιθανό είναι να έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του πραγματικού του εισοδήματος, δηλαδή αποδείξεις συνολικής αξίας 500 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχε μαζέψει αποδείξεις αξίας 1.750 ευρώ (αξίας ίσης με το 25% των 7.000 ευρώ).
Ως εκ τούτου θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ των 500 και των 1.750 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ποσό φόρου 125 ευρώ (10% Χ (1750-500)).
Ουσιαστικά, με τις διατάξεις για τα τεκμήρια και τις αποδείξεις περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ αν και θα έπρεπε κανονικά να μην πληρώσουν καθόλου φόρο για το 2012 θα υποχρεωθούν, τελικά, να καταβάλουν υπέρογκα ποσά φόρων, εξαιτίας της συνδυασμένης εφαρμογής των παραπάνω ρυθμίσεων.
money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου