Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Γερμανική πρόκληση μέσω BBC

Ακόμη ένα ρεπορτάζ, αυτή τη φορά του BBC, για τις πολεμικές αποζημιώσεις έφερε στο φως τη γερμανική νοοτροπία και την προκλητικότητα. Την ώρα που ο Βρετανός απεσταλμένος στα Καλάβρυτα θύμιζε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 1943 σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (η δολοφονία του ανδρικού πληθυσμού άνω των 12 ετών), ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ μιλούσε για ένα γεγονός μακρινό στην Ιστορία!

Το χειρότερο από όλα ήταν ότι ο Φίλιπ Μισφέλντερ δεν ένιωσε καν την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί του ναζί στην Ελλάδα. Στον ίδιο τόνο, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φ. Μισφέλντερ διερωτάται γιατί η Ελλάδα δεν επιχείρησε να διαπραγματευτεί το θέμα όταν εντασσόταν στην ευρωζώνη «εξαπατώντας» την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, αναφερόμενος σε παρουσίαση ψευδών οικονομικών στοιχείων από την Αθήνα. Συνεχίζοντας το παραλήρημά του πρόσθεσε: «Η Γερμανία και
ιδίως ο Γερμανός φορολογούμενος επιδεικνύουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε μια δύσκολη κατάσταση και στο τέλος θα μας στείλουν τον λογαριασμό για κάτι μακρινό στην Ιστορία και οριστικά διευθετημένο».

Το ζήτημα της ελληνογερμανικής διαμάχης για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προέβαλε το BBC στα δελτία ειδήσεων, ενώ από την ιστοσελίδα του παρουσιάζει ανταπόκριση του Μαρκ Λόουεν από τα Καλάβρυτα.

Το BBC υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250.000 Ελληνες. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι μερικές περιορισμένες αποζημιώσεις είχαν δοθεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα και ότι οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα εξεταστούν μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει έκθεση 80 σελίδων για τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που, σύμφωνα με υπολογισμούς, φτάνουν τα 162 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει το BBC, όταν η καγκελάριος Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους, μερικοί φορώντας στολές των ναζί, κραυγάζοντας εναντίον της «οικονομικής Κατοχής».


Νίκος Ελευθερόγλου
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου