Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

80 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή κρίση…

ÃÅÑÌÁÍÉÁ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÃÅÑÌÁÍÉÄÁÓ ÊÁÃÊÅËÁÑÉÏÕ, ÁÍÃÊÅËÁ ÌÅÑÊÅËΣτα 80 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος για τη γερμανική κυβέρνηση, από τη μείωση του κόστους δανεισμού της που προκάλεσε από το 2009 η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στο πλαίσιο της οποίας οι επενδυτές αποχώρησαν από τα ομόλογα της περιφέρειας και στράφηκαν στο “ασφαλές καταφύγιο” των γερμανικών τίτλων.
Όπως σημειώνει σε σχετική μελέτη του ο Jens Boysen-Hogrefe, του Kiel Institute for the World Economy (IfW), οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων άγγιξαν τους τελευταίους μήνες τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Από την έναρξη της κρίσης, και με ένα μικρό “διάλειμμα” κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι
αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν κινηθεί πτωτικά. Μάλιστα, οι πιο βραχυπρόθεσμοι τίτλοι εμφανίζουν έως και αρνητικές αποδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν (και όχι να πληρωθούν) για να δανείσουν τη γερμανική κυβέρνηση.
Και αυτό, όπως σημειώνει ο αναλυτής, έχει δώσει μία τεράστια ανακούφιση στον προϋπολογισμό της Γερμανίας.
“Αυτή η διαφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως το κέρδος που έβγαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, λόγω του φαινομένου του ‘ασφαλούς καταφυγίου’. Αυτό, μπορεί κανείς να υποθέσει, εν θα υπήρχε εάν οι άλλες χώρες δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα”, σημειώνει η έρευνα.
Και εκτιμά ότι το όφελος για το γερμανικό προϋπολογισμό θα αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια, φτάνοντας ενδεχομένως στο συνολικό ύψος των 100 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου