Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μειωμένα όρια συνταξιοδότησης για 500.000 γονείς

ergates1Ποιοι άνδρες με παιδιά βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη
Μειωμένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για περίπου 500.000 γονείς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα και γλιτώνουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το 'Έθνος". Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες ανηλίκων, τους τριτέκνους αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για τους άνδρες με παιδιά.
"Κλειδί" για τη διαμόρφωση του ορίου ηλικίας είναι το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Μεγάλες τυχερές οι μητέρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ωστόσο ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τη διετία 2011-2012.
Στους τυχερούς συμπεριλαμβάνονται και οι άνδρες με παιδιά στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν την απαιτούμενη 25ετία τη διετία 2011-2012. Το συγκεκριμένο διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια
συνταξιοδότησης για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τις μητέρες ανήλικων τέκνων η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται χωρίς τη συγκεκριμένη στιγμή να απαιτείται και το όριο ηλικίας. Δηλαδή, αρκούν η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου για να "κλειδώσει" το δικαίωμα.
Στη συνέχεια η μητέρα μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Το ίδιο "μοντέλο" εφαρμόζεται και στο Δημόσιο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως από 1ης Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς των γονέων ανήλικων τέκνων. Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα το όριο ηλικίας πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη, ενώ με 40 έτη ασφάλισης ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη εξασφαλίζει μια σειρά διατάξεων και στους τριτέκνους, με τις προϋποθέσεις να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου