Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΟΙ «ΤΥΧΕΡΟΙ» 50ΑΡΗΔΕΣ Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνια

Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνια  Nα ανοίξουν αμέσως την πόρτα εξόδου και να βγουν στη σύνταξη δικαιούνται χιλιάδες γονείς, που είναι από 50 έως 55 ετών. Μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων δίνει τη δυνατότητα στους πενηντάρηδες να «κατοχυρώσουν» το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και να αποφύγουν τις όποιες ανατροπές στο ασφαλιστικό.Μεγάλες κερδισμένες είναι κυρίως οι γυναίκες με ανήλικα που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ενώ μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για τη διετία 2011- 2012. Στους «τυχερούς» συγκαταλέγονται και οι άντρες με ανήλικα που συμπληρώνουν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.
Oπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, «παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας που έχει συντελεστεί σε όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων την τελευταία τετραετία, αλλά και με παλαιότερους νόμους ήδη από το 2008, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες που μπορούν άμεσα να συνταξιοδοτηθούν έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα αποφεύγοντας αύξηση στο ηλιακό τους όριο μέχρι και 17 έτη». Ειδικά για τους γονείς
προβλέπονται τα εξής:
Δημόσιο
Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν για χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, που είναι από 50 έως 55 ετών. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αγγίζουν κυρίως όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν ανήλικο τέκνο.
Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνιαΣημειώνεται πως με τη συμπλήρωση 25ετίας «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που μπορούν στη συνέχεια να αποχωρήσουν όποτε συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης.
Σημειώνεται πως για την «έξοδο» με το ευνοϊκό καθεστώς των γονέων κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Πλέον ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Επίσης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ειδικό καθεστώς και οι ασφαλισμένοι που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς για τους άντρες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν εφόσον η θεμελίωση γίνεται μετά το 2011.
Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνια
Αντίστοιχα δυνατότητα συνταξιοδότησης με χαμηλό όριο ηλικίας έχουν και οι γονείς ανάπηρων τέκνων. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση 25ετίας αλλά και η ύπαρξη 67% αναπηρίας και άνω από το τέκνο.
Τέλος, όσες γυναίκες ξεκίνησαν να απασχολούνται στο Δημόσιο πριν το 1983 και είναι έγγαμες ή μητέρες, εφόσον είχαν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
ΔΕΚΟ και Τράπεζες
Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνια
Οι γυναίκες με ανήλικα που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να βγουν ταχύτερα στη σύνταξη. Το όριο ηλικίας κυμαίνεται από 50 έως 55, ενώ αυστηρότατες διατάξεις ισχύουν για τους άντρες (πρέπει να είναι χήροι). Σημειώνεται πως στα λεγόμενα «ειδικά» ταμεία για τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης (25ετία) και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλικότητας τέκνου και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας. Ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας από το τέκνο (γενέθλια).
Νωρίτερα στη σύνταξη έως και 17 χρόνια
Οπως ήδη αναφέρθηκε την εν λόγω ρύθμιση μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο οι γυναίκες ασφαλισμένες. Ανδρες πατέρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αυτό το καθεστώς μόνο εάν είναι χήροι.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι γυναίκες μπορούν να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά. Ετσι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον κατά το παρελθόν συμπληρώνουν 18,5 έτη (5.500 ημέρες) και την ίδια στιγμή συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου. Οι ασφαλισμένες πριν από το 1983 συνταξιοδοτούνται με τις ίδιες με τις ως άνω προϋποθέσεις, εκτός αν είχαν συμπληρώσει 17 έτη και 6 μήνες ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997. Στην περίπτωση αυτή οι μητέρες θα συνταξιοδοτηθούν με 24 έτη και 6 μήνες χωρίς όριο ηλικίας.
ΙΚΑ
Από τα 50 έως και τα 60 μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι μητέρες ανηλίκων, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου.
Οσες γυναίκες είναι 50 ετών και είχαν αυτές τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010, μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Για την πλήρη σύνταξη το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 55 (και πάλι για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010).
Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, με τα όρια ηλικίας να αυξάνονται τόσο για την πλήρη όσο και για τη μειωμένη σύνταξη. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης το «πέναλτι» είναι 0,5% για κάθε μήνα πριν τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη και μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% (για την πενταετία).
Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62.
Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων
Σύνταξη από 50 έως 58 ετών μπορούν να πάρουν οι μητέρες ανηλίκων του Ταμείου Νομικών, που θεμελίωσαν δικαίωμα πριν το 2013. Εκτός από το όριο ηλικίας σταδιακά αυξάνονται και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.
Ωστόσο οι μητέρες ανήλικων τέκνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών που συμπληρώνουν 23 έτη ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.
Ευνοϊκές διατάξεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Ταχύτερα στη σύνταξη μπορούν να βγουν όσοι πενηντάρηδες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992:
Ιδιωτικός τομέας. Με 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- το όριο ηλικίας μέχρι το τέλος του 2010 διαμορφωνόταν στο 55ο έτος (στα 53 για μειωμένη). Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες τη διετία 2011-2012.
Με 4.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα- υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για άνδρες και γυναίκες. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2012 οι άνδρες αποχωρούσαν στα 60, ωστόσο το όριο ηλικίας για τις γυναίκες διαμορφωνόταν στα 55 το 2010, στα 56 το 2011 και στα 57 το 2012.
Δημόσιος τομέας. Στην κατηγορία των βαρέων ανήκουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στην καθαριότητα. Μέχρι το τέλος του 2012 η έξοδος με 15 έτη ασφάλισης (εκ των οποίων τα 12 στα βαρέα) γινόταν στα 58 για τους άνδρες, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κυμαινόταν από τα 53 έως τα 56.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου