Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τρόικα για Εθνική Tράπεζα και Εurobank


Οι συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, τους Ελληνες τραπεζίτες, το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο, και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι αλλεπάλληλες και πλέον το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Το θέμα της συγχώνευσης ή όχι της Εθνικής με τη Eurobank αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Σαμαράς διενεργεί γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες,
καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να εξηγηθεί η σημασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης για την ελληνική οικονομία και τη νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τρόικα ότι θεωρεί μείζονος σημασίας την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς η Εθνική κατέχει πλέον το 85% της Eurobank και οποιοδήποτε πισωγύρισμα εκτός από νομικής φύσεως εμπλοκές μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» στις τράπεζες, ιδιαίτερα όταν η ψυχολογία των καταθετών και επενδυτών έχει πληγεί από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Επιπλέον, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν σε κάθε συνάντησή τους με τους πιστωτές ότι η συμφωνία είχε τις ευλογίες της τρόικας προκειμένου να κλείσει και έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η τρόικα και ιδιαίτερα το κομμάτι του ΔΝΤ εγείρει έντονες αντιδράσεις, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε ότι έχει θέσει «βέτο» αλλά εγείρει «θέμα» με τη συγχώνευση. «Θέλουν να πεισθούν για τις συνέργειες από το deal Eθνικής-Eurobank και ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν επιπλέον λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και τόνιζε ότι «η τρόικα δεν μπορεί να θέσει βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση».
Οι δανειστές της χώρας έχουν υπάρξει ανυποχώρητοι στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης της ανακεφαλαιοποίησης για το κοινό σχήμα ΕΤΕ-Eurobank, η νομική συγχώνευση του οποίου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις τράπεζες.

Η στάση της τρόικας σε κάθε περίπτωση προκαλεί ανησυχία τόσο στους καταθέτες όσο και στο επενδυτικό κοινό, την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η Εθνική, από την πλευρά της, στις επαφές που έχει αυτές τις μέρες με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, παρουσίασε αναλυτικά τα οφέλη και τις προοπτικές από τη συμφωνία με την Eurobank και έδωσε έμφαση στις υψηλές συνέργειες που θα έχει η ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΤΕ και της Eurobank επισήμαναν ότι οι συνέργειες λόγω μείωσης λειτουργικού κόστους θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως αντί για έως 600 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση business plan και τα οφέλη που θα αποκομίσει η ενιαία τράπεζα από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής αναζητά τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος, η οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos).


Τα δύο εναλλακτικά σχέδια που προτείνει η ελληνική πλευρά

Οι πληροφορίες του «ΤτΚ» κάνουν λόγο για δύο εναλλακτικά σχέδια τα οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Το πρώτο προβλέπει να προχωρήσει πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής αλλά με το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται και οι δύο τράπεζες, δηλαδή για τα 15 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το 10%, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ, θα αντληθεί από ιδιώτες με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το ΤΧΣ. Αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι επιτυχής, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την τρόικα να προχωρήσει η ΕΤΕ στην πλήρη απορρόφηση της Eurobank. Στην περίπτωση που δεν αντληθεί το 1,5 δισ. ευρώ από την αγορά, η Εθνική θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ και η Eurobank θα είναι θυγατρική. Το Ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει αν η ΕΤΕ θα πρέπει να μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στην Eurobank στο Ταμείο ή αν θα προχωρήσει στην αυτόνομη πώληση της, υπό την καθοδήγησή του.
Η δεύτερη πρόταση είναι να γίνουν εν τέλει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά πρώτα της Εθνικής, ώστε στη συνέχεια να καλύψει σχεδόν το 10% της συμμετοχής που απαιτείται για την Eurobank. Επίσης, καταρτίζονται τα σχέδια για τυχόν νομοθετικές παρεμβάσεις ή υπουργικές αποφάσεις που θα χρειαστούν για να ξεμπλοκάρει η συμφωνία από διαδικαστικά θέματα, εφόσον η τρόικα δώσει την έγκρισή της.


Τα «κόκκινα σημεία» για τους δανειστές

Η επιφυλακτικότητα της τρόικας δεν προέκυψε ξαφνικά λόγω της Κύπρου, αλλά ουσιαστικά αναζωπυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες. Οι πληροφορίες του «ΤτΚ» αναφέρουν ότι το ΤΧΣ είχε γίνει δέκτης των ενστάσεων και φόβων του ΔΝΤ για το κυοφορούμενο τότε deal και ιδιαίτερα για το μέγεθος της τράπεζας που δημιουργείται.
Πρώτο «κόκκινο πανί» για την τρόικα ήταν τα γεγονότα στην Κύπρο και η ατυχής διαχείρισή τους. Ο φόβος των πιστωτών της χώρας είναι το πώς θα δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη τράπεζα να έχει σχεδόν το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ (170 δισ. η ΕΤΕ, 190 δισ. ευρώ το ΑΕΠ). Επίσης, η τρόικα ανησυχεί αλλά και ξεκαθαρίζει ότι 50 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτά έχει στη διάθεσή του συνολικά το ΤΧΣ και δεν προτίθεται να δώσει… σεντ παραπάνω.
Δεύτερο σημείο τριβής, τα στοιχεία για τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. Οι παραδοχές έχουν ήδη γίνει από την BlackRock και την ΤτΕ, ωστόσο στο ΔΝΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν οι καλύψεις είναι επαρκείς ή θα «σκάσουν» νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα κόκκινα δάνεια.

Η τρόικα επιμένει στις αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης, σημειώνοντας τον κίνδυνο μια τόσο μεγάλη σε ενεργητικό τράπεζα να καταλήξει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο Δημόσιο λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Επίσης, τονίζει τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το έλλειμμα και το χρέος μιας χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Μάλιστα, αυτές τις ενστάσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο κ. Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ξεκαθάρισε ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας και ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.
Η υπόθεση «πάγωμα του deal» αναθερμάνθηκε περίπου προ μηνός, όταν με επιστολή κλιμακίου του ΔΝΤ είχε προταθεί ότι θα πρέπει να γίνουν ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, παράλληλα με τη συγχώνευση. Η διοίκηση της Εθνικής «απάντησε» τότε ότι κάτι τέτοιο, αντικειμενικά, είναι αδύνατο και επέμεινε πρώτα να ολοκληρωθεί η συγχώνευση και μετά να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της ενιαίας τράπεζας, εγείροντας και ζητήματα παράτασης της διαδικασίας, την οποία θεωρούσε ότι θα λάβει.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με επιστολή της η Τράπεζα της Ελλάδας ζήτησε να μάθει πώς εξελίσσονται  οι διαδικασίες της αύξησης, τόσο σε ό,τι αφορά τη χρονική διενέργεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όσο και για το «πόθεν θα καλύψετε το 10% της ιδιωτικής τοποθέτησης». Από την ΤτΕ σχολίαζαν ότι αυτή ήταν μια τυπική διαδικασία και προβλέπεται από το Μνημόνιο, ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής φάνηκε να αιφνιδιάζεται. Πολύ περισσότερο όταν τη Δευτέρα το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωνε επίσημα ότι δεν έχει γίνει κοινωνός των ενστάσεων της τρόικας και το ίδιο βράδυ ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι όντως υπάρχει θέμα…
 
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
  Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου