Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τι σημαίνει η αποχώρηση του PKK από την Τουρκία;

Ιστορική στιγμή στην ιστορία του ένοπλου αγώνα των Κούρδων φέρνει η δήλωση του στρατιωτικού διοικητή των Κούρδων, Μουράτ Καράγιλαν ο οποίος ανακοίνωση τη σταδιακή αποχώρηση των ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη.
Σύμφωνα με τον Καράγιλαν, η αποχώρηση των ανταρτών από την Τουρκία θα ξεκινήσει στις 8 Μαϊου. Για πρώτη φορά το PKK μιλά για πιθανότητα αφοπλισμού της οργάνωσης, μελλοντικά. 
«Πήραμε την απόφαση αυτή για να απόσυρση των δυνάμεων μας από την Τουρκία, για να ενισχυθεί η διαδικασία της επίλυσης. Σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε την απόσυρση των δυνάμεων μας το συντομότερο δυνατόν. Όσοι αντάρτες αποχωρούν θα έρθουν στο βόρειο Ιράκ… Η διαδρομή της αποχώρησης θα είναι η ίδια που οι αντάρτες μας είχαν εισχωρήσει στην Τουρκία και όλα θα γίνουν με σταδιακό τρόπο» δήλωσε ο
Καράγιλαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, που θεωρείται η σημαντικότερη στρατιωτική βάση του PKK.
To PKK πάντως προειδοποιήσε την Τουρκία πως σε περίπτωση που την περίοδο αυτή οι αντάρτες δεχθούν επίθεση από τον στρατό θα σταματήσει όλη η διαδικασία αποχώρησης και θα υπάρχουν αντίποινα. 
3500 περίπου αντάρτες που βρίσκονται στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα αποχωρήσουν από τα μυστικά μονοπάτια που γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Η τουρκική εφημερίδα Sabah πάντως αναφέρει πως ο τουρκικός στρατός θα κλείσει τις 120 θερμικές κάμερες που διαθέτει στα σύνορα για τον μη εντοπισμό των ανταρτών. 
Το PKK έχει επιφυλάξεις για πιθανές επιθέσεις του τουρκικού στρατού καθώς το 1999 σε μια άτυπη προσπάθεια αποχώρησης των ανταρτών του PKK, o τουρκικός στρατός του είχε επιτεθεί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 700 αντάρτες. 
ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ 
Σύμφωνα με τους Κούρδους η αποχώρηση των ανταρτών από τη νοτιοανατολική Τουρκία είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος. Τονίζουν πως αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η επόμενη φάση της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος που θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση, όπως το νέο Σύνταγμα που θα παραχωρεί δικαιώματα στους Κούρδους . Η τρίτη φάση όπως δήλωσε ο Καράγιλαν είναι « η ομαλοποίηση όπως η απόκτηση της ελευθερίας απ’όλους, η αποφυλάκιση του Οτζαλάν και όλων των συντρόφων μας. Τότε θα τεθεί και ο αφοπλισμός του PKK”.
Στη συνέντευξη Tύπου στο όρος Καντίλ πήγαν και δεκάδες δημοσιογράφοι από την Τουρκία όπου μέχρι πρόσφατα αποκαλούσαν την περιοχή «κέντρο τρομοκρατών».
Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ
Η απόφαση του PKK έρχεται σχεδόν έναν μήνα μετά το κάλεσμα του ηγέτη των Κούρδων Αμντουλάχ Οτζαλάν που είναι φυλακισμένος στη νήσο Ιμραλι από το 1999, για κατάπαυση του πυρός και μελλοντική αποχώρηση των ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη. Η τουρκική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2012 μέσω των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού.
Στα τέλη του 2011, το PKK είχε αναγγείλει πως το 2012 «θα είναι το έτος που θα φτάσουμε το στόχο» και είχε εντείνει τον ένοπλο αγώνα με δεκάδες επιθέσεις σε φυλάκια του τουρκικού στρατού στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.
Οι εξελίξεις στη Συρία και ο έλεγχος των βόρειων περιοχών της χώρας από ένοπλους Κούρδους είχε θεωρηθεί πως αυξάνει το ενδεχόμενο «διαμελισμού» της νοτιοανατολικής Τουρκίας γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση Ερντογάν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Οτζαλάν.
Μυστικές συνομιλίες της ΜΙΤ με το PKK είχαν πραγματοποιηθεί και το 2010 στο Οσλο. Η προσπάθεια κατέρρευσε με την αποκάλυψη των συνομιλιών και τις επιθέσεις του PKK σε δυο φυλάκια όπου είχαν σκοτωθεί 34 τούρκοι στρατιώτες.
Στην Τουρκία κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν προσπαθεί να επιλύσει το Κουρδικό και για έναν επιπλέον λόγο. Θέλει να έχει τη στήριξη των βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και όλων των Κούρδων για να καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας και να γίνει πρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες. 
Ο ένοπλος αγώνας του PKK ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1984 και μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι. 
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
(Πηγή : http://www.onalert.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου