Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τα κόλπα των offshore

Να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων και προμηθειών στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore, καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη.

Η παραγγελία αυτή δόθηκε από τον κ. Σούρλα, καθώς στους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ και τις εν συνεχεία εκθέσεις που συνέταξε, διαπιστώθηκαν επιδοτήσεις οι οποίες έγιναν με υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2.000%. Επίσης, διαπιστώθηκε και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες.

«Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων, προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν», τονίζει σε δήλωσή το ο κ. Σούρλας,επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκαλυφθούν «τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν στο Δημόσιο».

«Πρέπει να πληροφορηθούμε πόσα από τα δεκάδες δισ. που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα πλαίσια στήριξης πήγαν για επενδύσεις και πόσα στις τσέπες ορισμένων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Σούρλας κάνει αναφορά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα υπερτιμολογήσεων. 
 
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα, η πραγματική αξία του οποίου ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ. Με τιμολόγιο, όμως, που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκατ. δρχ. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ. δρχ. Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκατ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκατ. δρχ. 
 
Σε άλλη περίπτωση, επιχειρηματίας, στο όνομα του οποίου offshore εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δρχ. και δεν το αγόρασε ποτέ, πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ. 
 
Τέλος, μηχανική βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το πραγματικό πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ.
http://taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου