Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Το καυτό θέμα της τραπεζικής μεταρρύθμισης στο Eurogroup – Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ

Οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τοπίο στην Ευρωζώνη προ της τραπεζικής ένωσης βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup, μαζί με τα άλλα φλέγοντα θέματα της Κύπρου και της παράτασης της αποπληρωμής των δανείων στήριξης σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. «Οι κανόνες για την αναδιάρθρωση και εσωτερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να αποσαφηνιστεί τώρα» λέει ο Όλι Ρεν.
Ο τρόπος που θα αξιολογείται η κατάσταση των ιδρυμάτων, θα γίνεται η εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, ποιος θα την πληρώνει και πώς θα εγγυάται η επιτυχία της προωθούνται πιεστικά εν όψει της ανάληψης της εποπτείας από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τους κανόνες του παιχνιδιού ως προς την αναδιάρθρωση και την εσωτερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τώρα τους κανόνες» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στις Wall Street Journal και στη Die Welt και Handelsblad.Ο Ολι Ρεν υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο προέβλεπε ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές μίας τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσχέρειες θα καλούνται κατά προτεραιότητα να επωμισθούν τα βάρη, κατ' εφαρμογήν του συστήματος της εκ των έσω διάσωσης (bail in). Εάν αυτό δεν επαρκεί, θα είναι η σειρά του ενδιαφερόμενου Κράτους να παρέμβει και στην έσχατη περίπτωση θα προβλέπεται προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.Προς αυτήν την κατεύθυνση, η διευθέτηση της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία «μπορεί να χρησιμεύσει ως υπόδειγμα» για τη δημιουργία του μελλοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, δηλώνει ο Ολι Ρεν προσθέτοντας ότι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, η οποία θα ενσωματώσει αυτούς τους κανόνες, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015.Ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η πρόταση που υπέβαλε η Ιρλανδία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- να συμπεριλαμβάνονται οι τοποθετήσεις τραπεζών -ακόμα και οι βραχυπρόθεσμης διάρκειας- στους πόρους στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών «διάσωσης» τραπεζών.Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), άλλο ένα μέτρο να σπάσει ο λεγόμενος «φαύλος κύκλος» των ανατροφοδοτούμενων τραπεζικών κρίσεων και κρίσεων κρατικού χρέους.Αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των προβληματικών τραπεζών. Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.Κομισιόν και ΕΚΤ, υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σε τι βάθος θέλουν να φτάνουν τα νέα τεστ. Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε πάντως χαρακτηριστικά: «Έχουμε κολλήσει σε αυτό το χάος εδώ και πέντε χρόνια επειδή κάναμε το παν ώστε να μην ανακεφαλαιοποιηθούν όπως έπρεπε οι τράπεζες και να μην γίνουν τα stress test με την απαραίτητη αυστηρότητα».

Οι επιμέρους προτάσεις

Η πρόταση αυτή προκάλεσε ήδη έντονες επιφυλάξεις από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας και μπορεί να αποδειχτεί αποσταθεροποιητική για τις χρηματαγορές, αφού θα μπορούσε να παγώσει ακόμα περισσότερο τον διατραπεζικό δανεισμό προς τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η Wall Street Journal, φορείς στην Ευρωζώνη πιέζουν επίσης στο βραχυπρόθεσμο πεδίο για νέο γύρο αυστηρότερων stress test, αντί των θεωρούμενων «επιεικών» μέχρι τώρα τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου