Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αυστηρές "υποδείξεις" της Τρόικα σε Εθνική και Eurobank


Αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις σκέψεις των παραγόντων της Τρόικας το ενδεχόμενο να κληθούν οι συστημικές τράπεζες που δεν συγκεντρώνουν βάσιμες προοπτικές εξασφάλισης τουλάχιστον του 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, να ακυρώσουν την προσπάθειά τους, προκειμένου να μην «σέρνεται» μέχρι το τέλος Μαΐου μία διαδικασία που εν τέλει πιθανώς να λειτουργεί εις βάρος της ψυχολογίας της αγοράς και να δίνει πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη κερδοσκοπικών παιχνιδιών. 

Παράλληλα, στην Τρόικα προβληματίζονται και για την ποιότητα των κεφαλαίων που δύνανται να συγκεντρώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το κατά πόσο εκείνοι που θα συμμετάσχουν θα έχουν την δυνατότητα να «ακολουθήσουν» και τα επόμενα χρόνια την ίδια στρατηγική και να επενδύσουν νέα
κεφάλαια προκειμένου να επανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών και να εξυπηρετηθεί μέσω αυτής της διαδικασίας και το δημόσιο χρέος που έχει επωμισθεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.

Αποτελεί ζητούμενο για την Τρόικα αυτή τη στιγμή, όχι μόνο το να επιτύχουν το 10% οι τράπεζες και να διατηρήσουν τον εν δυνάμει ιδιωτικό χαρακτήρα τους, αλλά και το να διασφαλίζεται ότι όσοι συμμετάσχουν, ή έστω ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέλλον τη δυνατότητα επαναγοράς των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Και αυτό ισχύει και για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά και για την Eurobank, που κυρίως έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης επενδυτών, προσβλέποντας ωστόσο, κυρίως η Εθνική και στη συμμετοχή κάποιων Ταμείων.

axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου