Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ταξίδι-αστραπή της Cazprom στην Αθήνα: “Αγκάθι” η εγγυητική καλής εκτέλεσης

samaras_milerΣτην Αθήνα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Cazprom με σκοπό να «κλειδώσει» τους όρους και να καταθέσει τις απόψεις του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού για τη ΔΕΠΑ, εν όψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 10 Μαΐου.
Μετά και την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αντ. Σαμαρά, που… έλιωσε τον πάγο που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή τις περίεργες απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την εγγυητική, οι Ρώσοι επανέρχονται στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.
Αλλωστε, χθες το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom αποφάσισε να εγκρίνει την συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο
όμιλος της Gazprom, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε, σε ειδική συνεδρίαση, την οριστική συμμετοχή της στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρωσικός όμιλος δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη θυγατρική της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ενώ σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, θα συμμετέχει η θυγατρική του ομίλου, GAZPROM FINANCE.
Σύμφωνα με  πληροφορίες  έχει πέσει στο τραπέζι η δραστική μείωση, στο 5%, στην εγγυητική καλής εκτέλεσης επί της δεσμευτικής προσφοράς του πλειοδότη που θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου εφόσον δεν του κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ενώ θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, όπως οι οφειλές των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, σχεδόν 500 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, και αφού είχε μεσολαβήσει μια… παγωμάρα από πλευράς Ρώσων, τελικά η Gazprom είναι εδώ, μετά και την παρέμβαση Σαμαρά που έχει στείλει σαφές μήνυμα προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, όπως άλλωστε κατέστη σαφές και με την περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου