Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Ένα βήμα πριν τη διάσπαση (πάλι)


Πολύ κοντά σε μία νέα διάσπαση βρίσκεται το ΚΚΕ στην πορεία για το 19ο συνέδριό του. 

Φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το κόμμα έχει διασπαστεί ήδη δύο φορές. Μία το 1968 με τη δημιουργία του ΚΚΕ Εσωτερικού από στελέχη τα οποία διαφώνησαν με την άμεση εξάρτηση του ελληνικού ΚΚΕ από το κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης. 
Η πρώτη αυτή διάσπαση δεν επηρέασε το κόμμα αφού η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ Εσωτερικού αποδείχθηκε ελάχιστή. Η δεύτερη και πιο σοβαρή όμως κρίση ήρθε...

...την περίοδο 1989-1991. Η συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη με τη ΝΔ και μετά στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν η αφορμή που οδήγησε στη διάσπαση της ΚΝΕ και στην αποχώρηση και διαγραφή πολλλών μελών του ΚΚΕ μαζί με 15 στελέχη της ΚΕ. 


Έχει μείνει στην ιστορία η φράση του Γιώργου Γράψα "Φυσικά και δεν θα υπακούσω" η οποία απευθυνόταν στην σκληρή ηγεσία του ΚΚΕ. Ένα μεγάλο μέρος των διαγραφέντων προχώρησε στη δημιουργία του Νέου Αριστερού Ρεύματος(ΝΑΡ) το οποίο εξελίχθηκε σε Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. 


Αξίζει να σημειωθεί οτι στο πλευρό του Γιώργου Γράψα την εποχή εκείνη είχε σταθεί η Νάντια Βαλαβάνη, σημερινή βουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.



Η διάσπαση της ΚΝΕ το 1989 ήταν ουσιαστικά ένα προμήνυμα για τα όσα θα συνέβαιναν το 1991.



Η Αριστερά στην Ελλάδα είχε κάνει το μεγάλο βήμα με το λαβωμένο ΚΚΕ να ενώνεται με την ΕΑΡ, μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού, και τις δύο εμβληματικές μορφές του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου να οδηγούν το άρμα του ενιαίου Συνασπισμού. 


Η διάθεση όμως για περαιτέρω ανανέωση στις τάξεις του ΚΚΕ δημιούργησε έντονα αντανακλασικά αυτοσυντήρησης. Οι σκληροί του Περισσού επικράτησαν στο 13ο Συνέδριο και η ανανεωτική πτέρυγα του Γιάννη Δραγασάκη μειοψήφησε με το οριακό ποσοστό του 48%. Η Αλέκα Παπαρήγα αναδείχθηκε γενική γραμματέας του ΚΚΕ, θέση την οποία κατέχει και σήμερα.



Το ΚΚΕ αποχώρησε από τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου εισερχόμενο σε έναν μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας μέχρι και σήμερα με το όνειρο μίας ενιαίας Αριστεράς να εξανεμίζεται.

Σήμερα με αφορμή το 19ο Συνέδριο είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που αμφισβητείται η επίσημη γραμμή του κόμματος και τα εσωτερικά του Περισσού βγαίνουν στα φόρα. Πλέον το ζήτημα της διαδοχής της Αλέκας Παπαρήγα και της αλλαγής πολιτικής στόχευσης έχει εξελιχθεί σε ζωτικό ζήτημα του ΚΚΕ αφού η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ έπληξε ανεπανόρθωτα τα εκλογικά του ποσοστά.

Τα ενδεχόμενα που εμφανίζονται είναι τρία. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι ουσιαστικά η διάσπαση. Το ΚΚΕ δηλαδή θα γυρίσει για μία ακόμα φορά την πλάτη του στην κριτική και με την επικράτηση της σκληρής γραμμής θα ακολουθήσουν διαγραφές και μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Στο δεύτερο σενάριο επέρχεται μία μεγάλη εσωτερική αλλαγή με τους επικριτές να αναλαμβάνουν τον Περισσό και το κλίμα στο χώρο του αριστερό φάσματος του πολιτικού συστήματος να αλλάζει αφού η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα για μία Αριστερά που θα κυβερνήσει θα είναι πιο κοντά από ποτέ. Το τρίτο ενδεχόμενο επιφυλάσσει μία ενδιάμεση λύση, με ένα μετριοπαθές στέλεχος της γραμμής Παπαρήγα να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος.

Στις δύο πρώτες λύσεις κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι διαγραφές θα ενισχύσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη προερχόμενα από το ΚΚΕ το οποίο ενδεχομένως θα μείνει εκτός Βουλής ενώ στη δεύτερη λύση η εκλογική συνεργασία θα είναι ακόμα πιο κοντά. Στην τρίτη λύση τα νερά μένουν ήρεμα και το ΚΚΕ θα οδηγηθεί στην οριστική του παρακμή.


Γ.Ν. / apospasma
http://topolitikon.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου