Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Συρία την χρήση Χημικών

obama-kameron-660Οι εικασίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πως το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων κατά τη συριακή εμφύλια σύρραξη συνιστούν ένα «απόλυτο ψέμα», όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενημέρωσης της Δαμασκού, Ομράν αλ-Ζόχμπι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό RT.
«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να βεβαιώσω πως οι δηλώσει του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της βρετανικής κυβέρνησης είναι ανακόλουθα με την πραγματικότητα και ένα απόλυτο ψέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζόχμπι, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του σταθμού στα αγγλικά. «Επιθυμώ να τονίσω για μία ακόμη φορά πως η Συρία δεν θα χρησιμοποιούσε
ποτέ [χημικά όπλα], όχι μονάχα λόγω διότι είναι πιστή στο διεθνές δίκαιο [...] αλλά [και] λόγω ανθρωπιστικών και ηθικών ζητημάτων», συμπλήρωσε ο σύρος αξιωματούχος.
8CE15F70545C9B67A9BFCB8280FA961C
Τα σχόλια του κ. Ζόχμπι ήλθαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι τυχόν χρήση χημικών από την πλευρά της Δαμασκού θα «άλλαζε το παιχνίδι» σε ό,τι αφορά τη στάση της Ουάσιγκτον και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην συριακή κρίση. Για «αυξανόμενες ενδείξεις» για χρήση χημικών όπλων έκανε λόγο νωρίτερα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Μεγάλες αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου έχει εκφράσει ωστόσο η Μόσχα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαίλ Μπογκτάνοφ, να δηλώνει το Σάββατο:
«Εάν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, θα πρέπει να έλθουν αμέσως στο φως και όχι να αποκρυβούν [...] Πρέπει να βεβαιωθούμε για τα στοιχεία αυτά αμέσως και με βάση διεθνή κριτήρια, και όχι να τα χρησιμοποιούμε για άλλους σκοπούς.» Δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για μια επέμβαση στη Συρία», κατέληξε ο κ. Μπογντάνοφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βηρυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου