Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κλείνει η συμφωνία με ανοικτό για τον Ιούνιο το θέμα των απολύσεων

Την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η συμφωνία με την τρόικα για το σύνολο του πακέτου με έναν αστερίσκο. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δέχθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σε απομακρύνσεις – εξπρές των επίορκων υπαλλήλων οι οποίοι υπολογίζονται σε 2.000.
Ως εκεί καλά διότι μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η τρόικα επιμένει σε 20.000 απολύσεις παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Μανιτάκης τους παρουσιάζει σχέδιο με εναλλακτικά σενάρια για την κινητικότητα καθώς και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν απολύσεις αφού θα φύγουν πολλοί με συνταξιοδότηση. Η τρόικα, για λόγους εκδίκησης προφανώς κι επειδή θέλει να κάνει η Ελλάδα μια συμβολική κίνηση, επιμένει σε 20.000 αποχωρήσει ως το τέλος του επόμενους
έτους, εκ των οποίων οι 7.500 φέτος, αντί για όρο περί 25.000 «εφέδρων» φέτος και 150.000 αποχωρήσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Ιούνιο, κι αφού η Ελλάδα δείξει ότι έχει κάνει κάτι με το θέμα των επιόρκων.
Ένα άλλο αγκάθι που φαίνεται να δημιουργείται είναι η νέα απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων τα οποία πρότειναν ρύθμιση μόνο για ενήμερα δάνεια με 4ετή περίοδο χάριτος (παραμένει αδιευκρίνιστο το αν οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τόκους ή και μέρος του κεφαλαίου αλλά και το ύψος του επιτοκίου), με ανώτατο όριο αξίας της κατοικίας στα 180.000 ευρώ. Δηλαδή δε θέλουν να υπάρξει ρύθμιση για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, γιατί έτσι πιστεύουν ότι κανείς δε θα πληρώνει κι όλοι θα θέλουν να μπουν στη ρύθμιση.
Όμως, αυτή η απαίτηση δεν έχει νόημα μεγάλο αφού μια ρύθμιση – ανάσα είναι σημαντικότερη για όσους δεν πληρώνουν επειδή δεν έχουν παρά για όσους έστω και δύσκολα καταβάλλουν τις δόσεις τους.
Σε ότι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον… γέρνει προς το 15% παρά στο 10%, οπότε κάτι καλό βγαίνει από αυτό.
Οι πληροφορίες από το Γιούργκρουπ αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι χαιρέτησαν τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν ξέχασαν και τη «γκρίνια» για σειρά θεμάτων. Άσκησαν μάλιστα πίεση στον Γ. Στουρνάρα ώστε να προχωρήσουν μια σειρά από αλλαγές που απαιτούν οι ίδιοι, με κυριότερη φυσικά τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, όπως αυτοί την εννοούν.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου