Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η απολογία του Τσίπρα για τα συνεχή αυτογκόλ!



Χαμένοι στη μετάφραση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ταλαντεύσεις του Αλέξη Τσίπρα περί του Μνημονίου αλλά και οι διαφορετικές διατυπώσεις που χρησιμοποιεί στη ρητορική του έχουν δημιουργήσει αρκετή γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος. Αρκετοί μάλιστα εντός της Κουμουνδούρου φέρεται ότι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τα συνεχή... αυτογκόλ του προέδρου τους, μιας και διακρίνουν ότι «κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Tην Πέμπτη το πρωί, κατά πληροφορίες, συνεκλήθη εκτάκτως το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά «παραδέχτηκε» το λάθος του, ενώ αποφασίστηκε να ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης είναι ότι ο «προεδρικός» Νίκος Βούτσης, μια μέρα μετά την αναδίπλωση Τσίπρα, όπου έκανε λόγο για αναστολή του Μνημονίου, σε συνέντευξή του (Real) «τον άδειασε» ευθέως, προκειμένου να τα μαζέψει. «Ακύρωση και κατάργηση. Αυτή είναι η σωστή λέξη.
Και ακύρωση και κατάργηση.

Αυτή χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω ευθέως ότι ήταν λάθος επιλογή στην έκφραση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μια πρόταση που είχε δύο φορές το “κατάργηση” και δεν μπορούσε να το βάλει και για τρίτη και αντί για ακύρωση είπε το περί αναστολής» είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστήριξε ότι «η αναστολή χρησιμοποιήθηκε ως συνώνυμο της κατάργησης».

Φυσικά, πρώτος απ' όλους έσπευσε να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Τα μνημόνια δεν θα ανασταλούν, θα καταργηθούν. Θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Τα περάσανε πραξικοπηματικά σε μια νύχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι. Συμπλήρωσε δε ότι «η ευρωζώνη κινείται με όρους δεσποτισμού υπέρ των κεφαλαιακών ελίτ των χωρών».

Από την πλευρά του, πάντως, και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά «το τράβηγμα του αυτιού» από αρκετά στελέχη του κόμματος την Πέμπτη από το βήμα της ετήσιας διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, άλλαξε το δόγμα κάνοντας λόγο για «αντικατάστασή του από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φράση του το Μνημόνιο «θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών», προκειμένου να έχει άλλοθι, πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει όταν «ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία», κάτι το οποίο και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να συμβεί.

Την ίδια ώρα, όμως, πλησιάζει και η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει χώρα στις 11 με 12 του επόμενου μήνα. Σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν τα Κείμενα των Θέσεων και το Καταστατικό του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία θα πορευτεί το κόμμα ως το Ιδρυτικό Συνέδριο. Ωστόσο, με τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, η μάχη για το νόμισμα, τις συμμαχίες αλλά και την ευρωζώνη που θα δοθεί στο εσωτερικό θα είναι σκληρή. Και ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τώρα διατηρεί την πλειοψηφία στο εσωτερικό, το Αριστερό Ρεύμα παραμονεύει προκειμένου να καρπωθεί τους «δυσαρεστημένους» προεδρικούς αλλά και ορισμένους θεωρητικά ανένταχτους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δείχνει προς στιγμήν να έχει κατεβάσει τους τόνους, δρώντας στο παρασκήνιο. Με τις εύθραυστες ισορροπίες που είναι δεδομένο ότι επικρατούν εντός του κόμματος, προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Ως πρωταρχικό στόχο, η αριστερή πλατφόρμα θα επιδιώξει εν όψει του Συνεδρίου να καταγραφεί ως Ρεύμα και παράλληλα να ενισχύσει τις δυνάμεις της. Επίσης επιθυμεί να «περάσει» στα νέα Κείμενα ορισμένες από τις απόψεις της στα ζητήματα, λόγου χάρη, των συμμαχιών, στην περιγραφή της κυβέρνησης της Αριστεράς, αλλά και με μια πιο καθαρή και σαφή θέση στο θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης.


Νέο ταξίδι στον Νότο

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου πλέον επιθυμεί να εκτονώσει το κλίμα αλλάζοντας την ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα την ερχόμενη Πέμπτη στην Λισαβόνα ενώ εξυπηρετεί και το σχέδιο της Κουμουνδούρου για την αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος στο εξωτερικό, με σημείο αναφοράς τις χώρες του Νότου.


Aλέξανδρος Διαμάντης
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου