Lavrov-DavutogluΟ σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί αμετακίνητη ρωσική θέση…
«Για τους υδρογονάνθρακες όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς κανόνες και οι αρχές του δικαίου της Θάλασσας του 1982. Στην Κύπρο, θα στηρίξουμε όλες τις έρευνες για το φυσικό πλούτο σε περίπτωση που θα γίνουν για το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά».
Αυτά δήλωσε στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σερκέι Λαβρόφ, πικραίνοντας τον Νταβούτογλου, αφού τόνισε ότι οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που, ως γνωστόν, δεν συμφέρει καθόλου την Τουρκία ειδικά απέναντι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αρνείται να το υπογράψει,
αν και όπου την εξυπηρετεί έχει ήδη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρακαμφθεί η άποψή της σε σχέση με περιοχές ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Επομένως η Ελλάδα πρέπει, όπως πολλάκις έχουμε γράψει, να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό παράγοντα ως αντίβαρο στα αμερικανικά σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, επίλυσης του Κυπριακού στα δυτικά πρότυπα κ.ο.κ. Εννοείται πως τα πάντα γίνονται βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Καμία χώρα δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στην πολιτική δίνεις και παίρνεις. Στην Ελλάδα έχουμε μάθουμε να δίνουμε μόνο στην Δύση και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.