Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αδιέξοδο και για τον Πρόεδρο στην Ρώμη...

Με απόλυτα διχασμένη την κεντροαριστερά ξεκίνησαν οι πρώτες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Ιταλού προέδρου, καθώς η θητεία του Τζόρτζο Ναπολιτάνο λήγει σύντομα. Μετά την πρώτη ψηφοφορία από την οποία προέκυψε «μαύρος καπνός», κατά την οποία ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν στο πρόσωπο του Φράνκο Μαρίνι για τον διάδοχο του Ναπολιτάνο, το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε ένα βήμα πίσω επιλέγοντας λευκό, που θριάμβευσε στον δεύτερο γύρο.
Άλλωστε, από νωρίς είχε διαφανεί το ρήγμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι βουλευτές του εταίρου Sel στηρίζουν τον Στέφανο Ροντοτά, ενώ και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές αντιδρούν έντονα στην επιλογή Μαρίνι.
Πάντως, ο εκλεκτός των Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι κατά την πρώτη ψηφοφορία έμεινε πολύ μακριά
από τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που είναι οι 672, καθώς συγκέντρωσε 521.
Ο Στέφανο Ροντοτά, από την άλλη, ο οποίος υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, άγγιξε τις 240 ψήφους.
Ακολούθησαν ο Σέρτζο Κιαμπαρίνο, με 41 ψήφους και ο Ρομάνο Πρόντι με 14 ψήφους. Δεν είναι τυχαίο πάντως που το όνομα του τελευταίου επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πιθανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ακόμα και ο Γκρίλο δείχνει θετικός απέναντι στην πιθανότητα αυτή.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι κατευθύνουν τα κόμματά τους να ψηφίσουν λευκό μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι επιθυμούν να επαναφέρουν την υποψηφιότητα του Μαρίνι το απόγευμα της Παρασκευής, όταν θα είναι αρκετές 504 ψήφοι για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Την ίδια ώρα, ο Ματέο Ρέντζι, ο εσωκομματικός «εχθρός» του Μπερσάνι, δείχνει τα δόντια του στον γραμματέα του Pd. «Για το ρήγμα του κόμματος ευθύνεται ο Μπερσάνι», δήλωσε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο οποίος απολαμβάνει υποστήριξης από πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος, που τον θέλουν να αναλάβει την ηγεσία.
Εξάλλου, αυτό που διερωτώνται οι περισσότεροι είναι: «έχουμε ακόμα γραμματέα; Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε με χαλασμένο αυτοκίνητο στη μέση της ερήμου».
Πολλοί από αυτούς, λοιπόν, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ιταλικό Κοινοβουλιο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «όχι στην θανατηφόρα αγκαλιά με τον Αλιγάτορα», που παραπέμπει στη γνωστή ταινία του Νάνι Μορέτι «Ο Αλιγάτορας», με θέμα τον Μπερλουσκόνι.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι, ζητώντας να σταματήσει η συμφωνία του Μπερσάνι με τον Καβαλιέρε και καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Ροντοτά, καθώς «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι αυτοκτονία».
Μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο, ο Μπερσάνι, μετά την δεύτερη ατελέσφορη ψηφοφορία, δήλωσε έτοιμος για μια «καινούρια φάση», αναφέροντας πως θα παρουσιάσει μια πρόταση, η οποία «θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο και θα αποφασιστεί, όπως συνηθίζουμε, με δημοκρατική μέθοδο από τους ψηφοφόρους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου