Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πωλούνται... διαβατήρια στην Κύπρο!

diavatirio cyprus 630 355Όλα πωλούνται για να βγει η Κύπρος από τη δύσκολη οικονομική θέση, ακόμη και η κυπριακή υπηκοότητα! Στο έξης, όποιος αποφασίσει να επενδύσει στη χώρα πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, θα παίρνει... δώρο ένα κυπριακό διαβατήριο! Δηλαδή, διαβατήριο της Ε.Ε. και όποιος το έχει, θα μπορεί να μετακινείται και να έχει πιο εύκολη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δεν είναι φήμες, είναι εξαγγελία του ίδιου του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και πρόκειται για τακτική που ακολουθούν κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μέλλον, λοιπόν, στην Κύπρο θα χορηγείται διαβατήριο σε όποιον μπορεί να επενδύσει στη χώρα από τρία εκατομμύρια ευρώ.
Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη να «χρυσώσει» το χάπι στους Ρώσους
και να μετριάσει τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα των καταθέσεων που είχαν στις κυπριακές τράπεζες.
Μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό τους συνέδριο στη Λεμεσό, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως του είναι σαφής η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν εξαιτίας του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.
Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να πάρει το κυπριακό διαβατήριο εάν επένδυε 15 εκατομμύρια ευρώ για πάνω από πέντε χρόνια.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ βρίσκει ανάρμοστη αυτή την πρακτική και ελπίζει σε μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. «Το βρίσκω προβληματικό όταν κράτη - μέλη της Ε.Ε. δίνουν έτσι αυθαίρετα την υπηκοότητα. Τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι ίδια για όλους», λέει ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ μιλώντας στην Deutsche Welle.
H Κύπρος δεν είναι όμως η μόνη που υιοθετεί μια τέτοια πρακτική. Στην Ιρλανδία μέχρι το 2001 μπορούσε κανείς να πάρει την υπηκοότητα προχωρώντας σε επενδύσεις. Στο μεταξύ έχει γίνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο για μια επένδυση ύψους 500.000 ευρώ στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της τέχνης ή του αθλητισμού.
Στην Πορτογαλία η χορήγηση της υπηκοότητας εξαρτάται από την αγορά ενός ακινήτου. Το ίδιο και στην Ισπανία όπου εντωμεταξύ το κατώτατο όριο θα ανέρχεται στα 160.000 ευρώ. Στην Ουγγαρία, ο δρόμος προς το διαβατήριο περνάει μέσα από την αγορά ομολόγων. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Στην Αυστρία πάλι μπορεί να δοθεί σε κάποιον για τις εξαιρετικές υπηρεσίες προς την νέα πατρίδα.
Το θέμα της χορήγησης διαβατηρίου ανήκει στην αρμοδιότητα του κάθε κράτους - μέλους αλλά σύμφωνα με τον Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ αποτελεί θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει ολόκληρη την Ε.Ε. (newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου