Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αποσύρθηκε η διάταξη για απολύσεις συμβασιούχων



Οι κλυδωνισμοί που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίστηκαν, καθώς οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, που έχουν υποδειχθεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ., συγκρούστηκαν για το θέμα της διάταξης του πρώτου για τους συμβασιούχους και χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για να εκτονωθεί η κατάσταση και τελικά να αποσυρθεί.

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του ακόμη κι αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση που η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα
μηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξαρχής εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη διάταξη Μανιτάκη και διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να την υπογράψει, ούτε να δεχτεί να περάσει χωρίς τη δική του υπογραφή. Ο κ. Κουβέλης από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει την προσωρινότητά τους, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως χρειάζονται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου, με το Ελληνικό Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος εξήγησε ότι με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά το Πάσχα και με βάση αυτή, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα διεξάγεται σε διάστημα εντός τεσσάρων έως έξι μηνών από την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Ο κ. Μπαλτάκος πρόσθεσε ότι οι προσωρινές διαταγές, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αναβολές της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα να παραμένουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ενδεχομένως να μην το δικαιούνται, ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί να θίγονται νομικά οι προσωρινές διαταγές, οι οποίες είναι οιονεί δικαστικές αποφάσεις. Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις εκείνες που υπαίτιο για την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι το Δημόσιο και όχι ο εργαζόμενος, απάντησε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση, ώστε να μη ζημιώνεται ο εργαζόμενος.

Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα της ρύθμισης, ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι εστάλη με μέιλ από τον κ. Μανιτάκη και εκείνος διαπιστώνοντας ότι αφορά και το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε αμέσως τον κ. Ρουπακιώτη. Κύκλοι του Μαξίμου, πάντως, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη δυσφορία τους για τον κ. Μανιτάκη, λέγοντας ότι η αρχική ρύθμιση δεν έστεκε πουθενά.


Μ. Β. Λαζαρίδης – Γ. Λυκουρέντζος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου