Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πρώτος στόχος για τον πρωθυπουργό η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα




Μετά την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων με την τρόικα στην κυβέρνηση τρέχουν να καλύψουν τα όποια νομοθετικά κενά υπάρχουν κυρίως στις αλλαγές στο Δημόσιο έτσι ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα και να μην παρουσιαστούν προβλήματα στις νέες επαφές που θα υπάρξουν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας τον Ιούνιο. Ο πρωθυπουργός θέλει η Αθήνα να βγει πλήρως από το «κάδρο» της κρίσης στην ευρωζώνη καθώς δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής με συγκεκριμένα μέτρα. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι πλέον η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται κυρίως από την κρίση. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα στην ατζέντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, ενώ ήδη στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα τον Ιούνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως τα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι τεράστιες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο λαός έχουν πλέον θέσει το πλαίσιο για να αρχίσει να διαφαίνεται μια «χαλάρωση» σε συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει εκτροχιασμός του δημοσιονομικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός, κατά τις τελευταίες επαφές με την τρόικα, κατάφερε να θέσει για πρώτη φορά στην ατζέντα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και εκτιμά πως πλέον υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δοθεί το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται, μάλιστα, για να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις, να ζητήσει από την τρόικα το μέτρο αυτό να ισχύσει πιλοτικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, αρχίζοντας από τον Ιούνιο έτσι ώστε να διαπιστωθούν και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορέσει να πέσει στο 13%, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου, ενώ θα δημιουργηθούν και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στην ίδια λογική κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και σε ό,τι αφορά τη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πετύχει τη μείωσή του το επόμενο φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία.  
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Αντώνης Σαμαράς στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την αγορά. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ πολύ ικανοποιητικά προχωρά και το πρόγραμμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση 3,2 δισ. ευρώ προς διάφορα υπουργεία, συντονίζοντας παράλληλα τη διαδικασία των πληρωμών έτσι ώστε να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, μάλιστα, έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατ. προς την πραγματική οικονομία και η εκτίμηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι πως ο Απρίλιος θα κλείσει με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από τα 700 εκατ.

 Ανασχηματισμός το καλοκαίρι μετά την τρόικα

Την ίδια ώρα κατηγορηματικά διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που εξάλλου επισημαίνει και ο ίδιος σε συνομιλητές του. Τις τελευταίες μέρες τα σενάρια για ανασχηματισμό είχαν πυροδοτηθεί και πάλι μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ απόφασης με την οποία προβλέπεται να συσταθούν άμεσα έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Σύμφωνα με την απόφαση, δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης δημιουργείται μία ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για μια ρύθμιση με στόχο να καλυφθεί ένα νομικό κενό που υπήρχε και για να υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο στα υπουργεία. «Με την απόφαση αυτή δεν σημαίνει πως θα καλυφθούν και οι θέσεις αυτές, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει καθώς προωθούνται οι θεσμικές αλλαγές στις δομές των υπουργείων, σύμφωνα με τη συμφωνία και με την τρόικα», δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις για να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, ο ίδιος όμως θεωρεί πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού και ενδεχομένως μετά την αναχώρηση της τρόικας τον Ιούνιο. Είναι σαφές πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς εκ των πραγμάτων τα νέα στελέχη θα χρειαστούν ένα διάστημα για να μπορέσουν να ενημερωθούν πλήρως για τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο ίδιος, πάντως, έχει εντοπίσει τις αστοχίες που υπάρχουν και φαίνεται να έχει ήδη καταλήξει στις αλλαγές στις οποίες και θα προχωρήσει.


 Επισκέψεις σε ΗΠΑ - Κίνα για προσέλκυση επενδύσεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν με προσεκτικά βήματα δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες προσδιορίζονται για τις αρχές του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και φυσικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το ενδιαφέρον της Κίνας, μετά και την ιδιαίτερα πετυχημένη συνεργασία με την COSCO, παραμένει έντονο και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, ενώ η Αθήνα θα επιδιώξει να έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει έτσι ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε Ιόνιο και Αιγαίο να έχουν την πλήρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτή τη λογική πολλαπλά είναι τα μηνύματα που έχει ήδη προς τις Βρυξέλλες επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν μια ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια της Ευρώπης αλλά και υπενθυμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου