Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οποίος δε μπορεί να ακολουθήσει το βηματισμό στην κυβέρνηση, ας πάει σπίτι του

Η πραγματικά θλιβερή εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση το τελευταίο 2ήμερο, με πολλές συγκρούσεις, ασυνεννοησία και γκάφες που προκαλούν ρωγμές στο έργο της, ανάγκασαν τον Αντ. Σαμαρά να βάλει τις φωνές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο που κράτησε μόλις μισή ώρα ουσιαστικά δεν είχε κανένα άλλο θέμα παρά μόνο τις αυστηρές οδηγίες του πρωθυπουργού να υπάρξει άμεσα συνεννόηση μεταξύ των υπουργών γιατί θα πάρει μέτρα.
Από την… κατσάδα γλίτωσε ο Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος λόγω (διπλωματικής;) ασθένειας τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και του είπε ότι δεν θα παραβρεθεί στο υπουργικό. Προφανώς ήταν και ο ίδιος ενοχλημένος από το μπάχαλο που προκάλεσε η διάταξή του, η απόσυρση που αποφασίστηκε και η επικοινωνιακή νίκη που πέτυχε ο κ. Ρουπακιώτης.
Πάντως, από τη ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Μανιτάκη αν και το
κλίμα είναι βαρύ.
Στο βασικό θέμα, δηλαδή τις φωνές του κ. Σαμαρά για συνεννόηση οι διαρροές λένε ότι τους είπε: «Υπάρχουν θετικά σημάδια ωστόσο αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση. Το αντίθετο. Tώρα πρέπει να προσέξουμε να μην χαλαρώσει η προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για σοβαρές αρρυθμίες που παρατηρούνται όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων. «Όταν έχετε νομοθετική πρωτοβουλία -είπε στους υπουργούς- θα πρέπει να ενημερώνετε εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά την διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στην Βουλή». Εμφανής η αιχμή του για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες.
Από την άλλη, φημολογείται ότι τα… άκουσε άγρια η υφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη, η οποία μιλώντας παρουσίασε μία ζοφερή εικόνα για το υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να απάντησε προς την κ. Σκοπούλη: «γιατί δεν ενημερώσατε εμένα”;
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, o κ. Σαμαράς επισήμανε:
-το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε, δεν χρειάστηκε νέα μέτρα.
-για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
-για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος.
-για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς της εφορία και προς τις Τράπεζες.
-η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά ενώ στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.
Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της κυβέρνησης δεν ήταν και δεν είναι καθόλου καλή, κι αυτό δεν είναι μόνο επικοινωνιακό πρόβλημα. Οποίος δε μπορεί να ακολουθήσει το βηματισμό, ας πάει σπίτι του. Αλλά από εδώ και πέρα δεν πρέπει να κινδυνεύει με διάλυση μια κυβέρνηση επειδή κάποιοι δε μιλάνε μεταξύ τους ή άλλοι κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς να ενημερώνουν.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου