Τρίτη 30 Απριλίου 2013

"Ξεκατίνιασμα" Βέρνερ Σιν και Τζορτζ Σόρος για το ρόλο της Γερμανίας στην κρίση


Την περασμένη εβδομάδα ο Χανς Βέρνερ Σιν είχε ένα άρθρο στο Project Syndicate στο οποίο είχε ταχθεί - με επικριτικά σχόλια - κατά του Τζορτζ Σόρος και των αιτιάσεων του να φύγει η Γερμανία απ' την Ευρωζώνη εάν συνεχίζει να μπλοκάρει την εισαγωγή ευρωομολόγων.

Και αυτό όχι τόσο γιατί πιστεύει ότι η Γερμανία κάνει λάθος στο να αντιτίθεται στα ευρωομόλογα, αλλά επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μία τέτοια εξέλιξη. Όπως έγραφε το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ απαγορεύει την ισομερή κατανομή των χρεών.

Επίσης κατηγόρησε τον Σόρος ότι δεν αναγνώριζε την πραγματική υφή των
προβλημάτων της Ευρωζώνης, τα οποία, όπως λέει, ήταν η φθηνή πίστωση, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η απροθυμία για ανάληψη της ευθύνης προηγούμενων κακών αποφάσεων.

Επίσης είπε ότι οι κερδοσκόποι θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων τους και να σταματήσουν να ζητούν τα χρήματα των φορολογουμένων όταν οι επενδύσεις τους πάνε στο βρόντο.


Απ' ότι φαίνεται ο Τζορτζ Σόρος είχε το χρόνο να ποστάρει σήμερα ένα σχόλιο στο άρθρο του κ. Σιν. Τον κατηγορεί ότι εσκεμμένα στρεβλώνει τις θέσεις του και τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει.

Ο Σόρος γράφει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξέλθει της Ευρωζώνης, ωστόσο, εάν δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν απ' τα Ευρωομόλογα, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη με ένα φιλικό διακανονισμό. Εάν δεν το κάνει, συνεχίζει στο post του ο κ. Σόρος, τότε όλη η υπόλοιπη Ευρώπη θα μείνει στο έλεος των στενά εθνικών συμφερόντων της Γερμανίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο του Χανς Βέρνερ Σιν στο Project Syndicate και το σχόλιο του Τζορτζ Σόρος
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου