Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Όνειδος για την Ελλάδα και τη δημοκρατία οι «φράουλες της ντροπής»


Αυτό που έγινε στη Νέα Μανωλάδα με τους κουμπουροφόρους επιστάτες να πυροβολούν κατά 200 μεταναστών εργατών, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι απλά η κορύφωση μιας απίστευτης ρατσιστικής και δουλεμπορικής πρακτικής που ακολουθούν χρόνια τώρα οι εργοδότες στην περιοχή. Τα «χωράφια της ντροπής» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα, είναι γνωστά από παλιά. Ρεπορτάζ πριν μερικά χρόνια έδειχναν αλλοδαπούς εργάτες να ζουν σε άθλια παραπήγματα με εμφανή σημάδια κακοποίησης και εξαθλίωσης.
Παλιότερα επίσης, αλλοδαποί δέθηκαν από παλληκαράδες σε μηχανάκια και αυτοκίνητα και περιφέρονταν στους δρόμους.
Οι καταγγελίες είναι πολλές. Οι εργοδότες της περιοχής, μεγαλοτσιφλικάδες που καλλιεργούν φράουλες κι όχι μόνο, έρχονται σε επαφή με δουλεμπόρους και παίρνουν εκατοντάδες παράνομους αλλοδαπούς για να τους δουλέψουν στα χωράφια. Έπειτα από μήνες εξαθλίωσης, με μεροκάματα του
τρόμου και με συνθήκες εργασίας που ούτε στην Αφρική δε συναντά κανείς, οι ίδιοι τσαμπουκάδες δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα. Μάλιστα, τους καταγγέλλουν στην Αστυνομία η οποία τους μαζεύει και τους απελαύνει ή τους μαζεύει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς οι εργάτες που έφτυσαν αίμα να πάρουν έστω κι ένα ευρώ.
Υπάρχουν ακόμη καταγγελίες για σχέσεις των καλλιεργητών με την Αστυνομία ώστε να κάνει επιχειρήσεις – σκούπα μόλις τελειώνουν οι δουλειές στα χωράφια, ώστε να μην αναγκάζονται να καταβάλουν μισθούς.
Αυτό που έγινε την Τετάρτη στη Μανωλάδα ήταν η κορύφωση του δράματος. Οι αλλοδαποί πήγαν να ζητήσουν τον κόπο τους. Είχαν να πληρωθούν 6 μήνες και πήγαν να πληρωθούν. Εισέπραξαν σκάγια από τις καραμπίνες των επιστατών και περισσότερα από 20 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.
Σήκωσαν τα όπλα απέναντι σε εξαθλιωμένους ανθρώπους επειδή «τόλμησαν» να ζητήσουν το μισθό τους, όπως δεν θα τα σήκωναν ούτε στα σκυλιά. Αυτό, εκτός από ρατσιστικό, απάνθρωπο κι εξευτελιστικό για την Ελλάδα είναι κι εγκληματικό και πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Όσο θα μένουν ατιμώρητα τέτοια εγκλήματα κι όσο η Νέα Μανωλάδα θα είναι το άντρο των απανταχού ρατσιστών, φασιστών, Χρυσαυγιτών ή απλά δουλεμπόρων, τόσο θα είναι οι εργαζόμενοι – μετανάστες θύματα.
Ορισμένοι βασιλικότεροι του βασιλέως θα πουν ότι επειδή είναι λαθραίοι, δεν έχουν καμιά δουλειά να είναι στην Ελλάδα και να δουλεύουν. Όμως, αυτούς τους εξαθλιωμένους εργάτες τους ζητούν οι ίδιοι οι εργοδότες, τους θέλουν γιατί είναι φθηνά εργατικά χέρια. Ας τους πληρώσουν κι έπειτα η πολιτεία ας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Όμως, η εκμετάλλευση με τον πιο αισχρό τρόπο είναι ντροπή για την Ελλάδα, ντροπή για τη δημοκρατία και για τον ελληνικό πολιτισμό.
Κάποιος πρέπει να βάλει τώρα τέλος στις «φράουλες της ντροπής». Αν όχι η πολιτεία, ας το κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι. Ας πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων και των φασιστών. Ακόμη και με εμπάργκο στις αγορές προϊόντων από την περιοχή.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου