Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μήνυμα σε Γερμανία και Σόιμπλε για τις κατοχικές αποζημιώσεις!



«Ο,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τρόπο νόμιμο και ορθό. Η πατρίδα θα δικαιωθεί. Η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει». Στις τρεις αυτές φράσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου χθες από τη Βουλή περικλείεται το σαφέστατο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Γερμανία, ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της.

Η χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ανέδειξε το πνεύμα εθνικής ενότητας για το θέμα και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να πλέξει το εγκώμιο μόνο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

«Στο παρελθόν το θέμα άνοιγε κατά καιρούς, αλλά δεν έκλεινε ποτέ. Τώρα άνοιξε για να κλείσει, με
τη δικαιοσύνη να θριαμβεύει» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αναμένουν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή νομική βάση, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο παρελθόν. Παραδέχτηκε μάλιστα ευθέως ότι το θέμα αυτό «θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα» και ξεκαθάρισε ότι «η ανακίνηση και η επαναφορά του δεν θα επηρεάσουν τον πυρήνα των σχέσεων των δύο χωρών και δεν πρέπει να εκληφθεί ως κίνηση εχθρική προς τη Γερμανία.

Εμφανώς συγκινημένος και λόγω της έντονης παρουσίας αντιστασιακών στα θεωρεία της Ολομέλειας, ο Μανώλης Γλέζος έκανε λόγο για εθνικά κίνητρα και προέτρεψε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην ακολουθήσει τα χνάρια του Θ. Πάγκαλου, «γιατί αλλιώς χαθήκαμε. Το θέμα είναι εθνικό και δεν πρέπει να ξεκινήσει από κομματικά κίνητρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει το βήμα. Να καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να έρθει να συζητήσουμε και να πει: “Ελα δω, Σόιμπλε, να συζητήσουμε”. Αν το κάνει, θα έχει όλο τον ελληνικό λαό μαζί της» είπε ο κ. Γλέζος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να συνδέσει το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από τρία χρόνια ψηφίζονταν το πρώτο μνημόνιο, ακολούθησαν το δεύτερο και το τρίτο, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να είμαστε μπαταχτσήδες. Αλλά δεν ετέθη ποτέ το θέμα για τα χρέη των άλλων προς την Ελλάδα» είπε, ενώ ζήτησε και σύσταση διακομματικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αφού εξήρε τις προσπάθειες υπουργών του ΠΑΣΟΚ (!), χαρακτήρισε ιστορικό λάθος τις δηλώσεις του Σόιμπλε. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Β. Καπερνάρου των ΑΝ.ΕΛ., ότι «γράφουμε τον Σόιμπλε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας», ενώ ο Σπ. Χαλβατζής του ΚΚΕ ζήτησε άμεση διεκδίκηση των οφειλών. Τέλος, ο Χρ. Παππάς της Χρυσής Αυγής επικεντρώθηκε στο κατοχικό δάνειο, υποστηρίζοντας ότι είναι άμεσα απαιτητό.


Γ. Λυκουρέντζος
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου