Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ιταλία: Εξελέγη ξανά πρόεδρος ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία αφού στην έκτη κατά σειρά ψηφοφορία των 1.007 εκλεκτόρων φαίνεται ότι αποσπά τη σχετική πλειοψηφία. 
Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ο Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι δέχεται την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην προεδρία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση.

Ο ηγέτης του Κινήματων των Πέντε Αστέρων (Μ5S) Μπέπε Γκρίλο από την πλευρά του είχε χαρακτηρίσει "πραξικόπημα" την επανεκλογή του Ναπολιτάνο και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. "Πρέπει να μαζευτούμε εκατομμύρια. Μην με αφήσετε μόνο ή με μια χούφτα ανθρώπους. Είτε θα έχουμε δημοκρατία εδώ ή θα χαθούμε ως χώρα", τόνισε.


Το κίνημα Πέντε Αστέρων συνεχίζει να στηρίζει τον υποψήφιό του νομικό Στέφανο Ροντοτά. «Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα εκτιμήσουμε την όποια νέα πραγματικότητα», εξήγησε η εκπρόσωπος του κινήματος. Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Ροντοτά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι προς το παρόν δεν εννοεί να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία της Δημοκρατίας, και «ευχαρίστησε τους εκλέκτορες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που τον στηρίζουν, αναγνωρίζοντας την προοδευτική του ιδεολογική τοποθέτηση».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τις περασμένες εβδομάδες ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επανεκλογής του με αναφορά και «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ' όλα την ημερομηνία γέννησής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου