Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ακόμα και με τους "αδελφούς" Αυστριακούς τα βάζουν οι Γερμανοί για το τραπεζικό απόρρητο


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Βρυξελλών – Αυστρίας μετά την άρνηση της δεύτερης να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. 

«Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών. Θα παλέψω σαν λιοντάρι για το τραπεζικό απόρρητο» διεμήνυσε στους ομολόγους της στην Ευρώπη η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Μετά τη συναίνεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει το τραπεζικό απόρρητο, η Αυστρία είναι η μόνη χώρα πλέον στην Ε.Ε. που αρνείται να δώσει πληροφορίες για τους καταθέτες στις τράπεζές της. Η Φέκτερ τόνισε ότι θα ασκήσει βέτο σε

οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να ανατρέψει το υπάρχον status quo. Η Αυστριακή υπουργός τάχθηκε υπέρ των διμερών συμφωνιών των χωρών, όπως αυτές που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. «Να φορολογούνται οι λογαριασμοί, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε το τραπεζικό απόρρητο», δήλωσε.

Η κυρία Φέκτερ με τη στάση της εκφράζει σύσσωμη την αυστριακή κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων και από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν. Ο κ. Φάιμαν ερωτώμενος για το θέμα παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Αντρέας Σίντερ ο οποίος τάχτηκε υπέρ του απορρήτου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ερευνηθούν οι δυνατότητες βελτίωσής του. 
Υπέρ του απορρήτου τάχτηκε και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερμ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του συμμετέχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων και ότι το τραπεζικό απόρρητο δεν ισοδυναμεί με φορολογικό παράδεισο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Αυστρίας. «Είναι αδύνατο ένα κράτος-μέλος να μπλοκάρει τα άλλα 26» δήλωσε η Εμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία, Αλγκίρντας Σεμέτα. «Είναι αδύνατο η Αυστρία να επιμείνει στη θέση της όταν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών» κατέληξε η Τρέινορ.

Το Βερολίνο μάλιστα με δηλώσεις αξιωματούχων του προσανατολίζεται στο να φέρει το θέμα στο επόμενο ECOFIN που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Δουβλίνο.
Κ.Πλιάκος στον “Ελεύθερο Τύπο”
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου