Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κυπριακή Βουλή: Χριστόφιας και Κεντρική Τράπεζα μας παραπλάνησαν

8CE532190F20164EDB08245B4BCE280DΗ κυπριακή Βουλή παραπλανήθηκε όταν κλήθηκε να αποφασίσει για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας με 1,8 δισ. ευρώ, υποστήριξαν σήμερα με δηλώσεις τους βουλευτές.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «η Βουλή παραπλανήθηκε όταν κλήθηκε να ψηφίσει το νόμο για την κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας».
Όπως είπε, «κανένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, κανένα στέλεχος της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, κανένα στέλεχος της Κυβέρνησης δεν απεκάλυψε στη συνεδρία της 17ης του Ιούνη του 2012 στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι υπήρχε ο ELA, ότι υπήρχε μια δυνητική υποχρέωση- ευθύνη του κράτους για την παροχή αυτής της έκτακτης βοήθειας προς την Λαϊκή Τράπεζα».
«Εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να είχε προειδοποιηθεί η Βουλή. Δεν λέω ότι θα ήταν διαφορετική απόφαση μας, για να μην παρεξηγούμε. Μπορεί η απόφαση να ήταν η ίδια, αλλά θα έπρεπε τότε να είχε ενημερωθεί η Βουλή. Για το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη πληροφόρηση δεν δόθηκε, υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει και αυτό το ζήτημα να το εξετάσει η ερευνητική επιτροπή»,
πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν χρεοκόπησε η Κύπρος γιατί στήριξε τη Λαϊκή Τράπεζα και επειδή αναγκάστηκε η Λαϊκή Τράπεζα να πάρει ELA. Η Κύπρος χρεοκόπησε επειδή για πέντε χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια ακολούθησε μια πολιτική κακοδιαχείρισης».
Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «όταν λήφθηκε η απόφαση για τη Λαϊκή Τράπεζα δεν υπήρχε ενημερωτικό δελτίο ενώπιον της Βουλής, κάτι το οποίο έπρεπε να ήταν αναγκαίο».
«Ουδέποτε εδόθη στους βουλευτές ή στη Βουλή γενικά αυτή η πληροφόρηση», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το ενημερωτικό δελτίο που θα ετοιμαζόταν για την Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να ετοιμαστεί αφού πρώτα η Βουλή αποφάσιζε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εγγυάτο την έκδοση της Λαϊκής.
«Και ακριβώς, η τότε Κυβέρνηση πίεζε τη Βουλή καθώς θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προλάβει να εκδώσει το ενημερωτικό δελτίο», συμπλήρωσε.
Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπήρχε ενημερωτικό δελτίο, καθώς το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο ήταν ακριβώς η εγγύηση της Κυβέρνησης.
Πρόσθεσε πως είχε επίσης λεχθεί ξεκάθαρα ότι ακριβώς η εγγύηση της Κυβέρνησης σε σχέση με την έκδοση θα διασφάλιζε ότι και ιδιώτες επενδυτές αλλά και υφιστάμενοι μέτοχοι θα αγόραζαν από τη συγκεκριμένη έκδοση.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η Βουλή παραπλανήθηκε εσκεμμένα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά είναι θέματα τα οποία θα διερευνήσει η Διερευνητική Επιτροπή.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυπριακή κυβέρνηση δια του τότε Υπουργού Οικονομικών έφερε νομοσχέδιο το μεσημέρι εκείνης της Πέμπτης και ζητούσε άμεσα να ψηφιστεί η εγγύηση της έκδοσης της Λαϊκής Τράπεζας για 1,8 δισ. ευρώ έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το επόμενο πρωί η Λαϊκή Τράπεζα και η οικονομία», πρόσθεσε.
Για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε επαρκής ενημέρωση της Βουλής ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών και στις απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτήματα των βουλευτών ο Διοικητής της ΚΤ και ο τότε Υπουργός Οικονομικών.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «η Βουλή δεν είχε πληροφόρηση από κανέναν για το ύψος του ELA το βράδυ που δόθηκε το 1,8 της Λαϊκής», προσθέτοντας ότι «η Βουλή κλήθηκε εκείνο το βράδυ να αποφασίσει μέσα σε ενάμιση ώρα και υπό την απειλή ότι καταρρέει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».
«Απόκρυψη στοιχείων, ναι θεωρώ ότι είναι παραπλάνηση» απάντησε όταν ερωτήθηκε κατά πόσον η Βουλή παραπλανήθηκε. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου