Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ενρίκο Λέτα



Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI η προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας πληροφόρησε τηλεφωνικά την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ότι ως εντολοδόχος πρωθυπουργός επιλέχθηκε ο ο Ενρίκο Λέτα, νούμερο δύο του κόμματος.
Tο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα συναντηθεί με τον Λέτα στις 13:30 (ώρα Ελλάδας).
Ο Λέτα ήταν ένα από τα φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουλιάνο Αμάτο.
Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο Μάριο Μόντι έχουν συμφωνήσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον πρωθυπουργό επιλέξει ο Ναπολιτάνο.
«Δεδομένης της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρή, σταθερή
κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το καλό του τόπου», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι μετά από συνάντηση που είχε με τον Ναπολιτάνο.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα εντός ολίγων ημερών, θα υποστηρίζεται κυρίως από την κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, τα ίδια κόμματα που τον Φεβρουάριο είχαν αρνηθεί να συνεργαστούν.
Ποιος είναι ο Ενρίκο Λέτα
Νούμερο δύο στο Δημοκρατικό Κόμμα, μετά τον παραιτηθέντα γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα προς έκτακτο συνέδριο.
Ο Λέτα είναι 46 ετών, πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.
Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου