Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι «παλιές αμαρτίες» πληρώνονται


Λόγω του λανθασμένου χειρισμού του χρέους από το πρόγραμμα «Συν-Κοινωνία», ο Δήμος Καβάλας είναι «κατηγορούμενος» στο δικαστήριο, έπειτα από την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του, η διοίκηση του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Καβάλας
Ολιγωρία, πραγματική αδυναμία, ή πονηρή σκέψη; Ότι κι αν ισχύει από αυτά, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη λήξη του προγράμματος «Συν-Κοινωνία», αλλά ο Δήμος Καβάλας δεν τακτοποίησε την οφειλή του προς το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών. Κι αφού δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Χθες, λοιπόν, επρόκειτο να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Καβάλας, η αγωγή του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών εναντίον του Δήμου Καβάλας, για την αποπληρωμή του συνολικού χρέους. Γιατί, εκτός από το υπόλοιπο του κεφαλαίου, ο Δήμος Καβάλας θα κληθεί, ίσως, να καταβάλλει την χρηματική ρήτρα και τα έξοδα του δικαστηρίου. Το υπόλοιπο του κεφαλαίου είναι
147.000 ευρώ, ενώ το ποσό της ρήτρας μπορείτε να το υπολογίσετε, αν κάνετε μία απλή αριθμητική πράξη. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, που υπέγραψαν ο Δήμος Καβάλας και το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών, για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή των χρημάτων, η ποινή για το Δήμο Καβάλας ήταν εκατό ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη του προγράμματος είναι, περίπου, τρία χρόνια. Το πρόγραμμα, συγκεκριμένα, άρχισε τον Ιανουάριο του 2009 και τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2010.

Τι ήταν το πρόγραμμα
Συν-Κοινωνία»

Το πρόγραμμα «Συν-Κοινωνία» αφορούσε στη δωρεάν μεταφορά των Καβαλιωτών με την αστική συγκοινωνία κάθε πρωί, από τις 5:30 έως τις 7:45 (είχε δοθεί και μία παράταση έως τις 9π.μ., αν θυμόμαστε σωστά), ενώ ο στόχος ήταν να επεκταθεί το μέτρο και τις μεσημεριανές ώρες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν γύρω στις 410.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας, αφού τα έπαιρνε από το κράτος. Το πρόγραμμα εκτελέστηκε και δεν συνεχίστηκε, όπως ευελπιστούσαν οι δύο πλευρές, αλλά η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πλήρωσε ένα μέρος του έργου (περίπου 263.000 ευρώ). Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που εισέρχονταν στο κέντρο της πόλης και κατ’ επέκταση, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και η μείωση των καυσαερίων. Μακροπρόθεσμος στόχος, επίσης, ήταν η αύξηση του αριθμού των πολιτών που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη. Η προσπάθεια, ωστόσο, έληξε άδοξα και έμεινε ένα χρέος του πρώτου συμβαλλόμενου, του Δήμου Καβάλας, προς το δεύτερο, το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών.

Ο Δήμος Καβάλας
κωλυσιέργησε

Όπως είπε στον «Ξ.» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών, Σίμος Γιοβανάκης, ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του κεφαλαίου και να αποφύγει την επιβολή της ρήτρας και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεχόταν εξαρχής την πρόταση του ΚΤΕΛ για το διακανονισμό του χρέους. Πρόσφατα, σημείωσε, η διοίκηση του Δήμου έφερε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα, για τον καθορισμό κωδικού στον προϋπολογισμό, με σκοπό την πληρωμή του ποσού του κεφαλαίου. «Αυτό θα μπορούσε να το είχε κάνει πριν τρία χρόνια. Κι αν μας έδινε ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, θα είχε εξοφλήσει, προ πολλού, το κεφάλαιο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ και συμπλήρωσε: «Κάναμε πολλές προσπάθειες προσέγγισης, αλλά απέτυχαν». Χθες, η πλευρά του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών πήγε προετοιμασμένη στο δικαστήριο για τη δίκη. Όμως, ο νομικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, ζήτησε από το προεδρείο την αναβολή της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, για τη ρύθμιση του προβλήματος. Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Αγελαράκης, ο οποίος συντάχθηκε με το αίτημα του συναδέλφου του. Η παρουσία του συνηγόρου του ελληνικού δημοσίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, εξηγείται από τον ισχυρισμό του Δήμου Καβάλας, ότι υπεύθυνο για την πληρωμή των χρημάτων του προγράμματος είναι το κράτος. Ο Σ. Γιοβανάκης, ωστόσο, μας είπε, ότι στη σύμβαση του έργου δεν συμμετείχε το ελληνικό δημόσιο. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών, επομένως για την αθέτηση οποιουδήποτε όρου της, η ευθύνη θα βαρύνει τα συμβαλλόμενα μέρη. Τελικά, το προεδρείο έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής και όρισε νέα δικάσιμο την 16η Οκτωβρίου του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου