Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Μπορεί να επικρατεί αλαλούμ τις τελευταίες εβδομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ. 

Μπορεί η επίσημη θέση της Κουμουνδούρου να είναι… εντός εκτός και επί τα αυτά. Και μπορεί να σκοτώνονται οι δραχμολάγνοι με τους ευρωλάγνους, ωστόσο, ετοιμάζεται η μεγάλη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Δραγασάκη επεξεργάζονται συνολικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα το παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα ως επίσημη θέση του κόμματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει προεργασία στο θέμα αυτό κατόπιν εντολής της ηγεσίας του κόμματος που θέλει να βάλει τέλος στον διχασμό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου σχετικά με το ποια είναι τελικά η θέση του

ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμούν, οι απώλειες θα είναι μικρότερες αν υποστηριχθεί το «όχι» στο ευρώ απ’ ότι αν συνεχιστεί αυτή η Βαβέλ σχετικά με το θέμα.

Η συγκυρία κρίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ευνοϊκή καθώς μετά το δράμα της Κύπρου έχει ενισχυθεί σημαντικά ο ευρωσκεπτικισμός στην ελληνική κοινωνία και είναι πιο εύκολα να «περάσουν» αυτές οι θέσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος που είναι πάντα διφορούμενες. «Δεν είναι ταμπού το ευρώ», «δεν είναι φετίχ το νόμισμα» και άλλα τέτοια.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με κόμματα της Κύπρου που λένε ξεκάθαρα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα σκηνικό που θα βλέπει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ να είναι ουσιαστικά μια πρόταση δημιουργίας εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που καταρρεύσει από μόνη της η ευρωζώνη. Θα θελήσουν να πιέσουν δηλαδή την κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης (και διόλου απίθανης) κατάρρευσης του κοινού νομίσματος, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας.
 

Η μετατόπιση του κ. Τσίπρα σε πιο αντιευρωπαϊκές θέσεις αφενός ικανοποιεί την ισχυρή αριστερή πτέρυγα κι αφετέρου καλύπτει μέρος της ελληνικής κοινωνίας που ανησυχεί σφόδρα από την χειροτέρευση του βιοτικού του επιπέδου και ήδη σκέφτεται με ιδιαίτερο προβληματισμό την τύχη που θα έχει με το ευρώ. 

Παράλληλα, έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα και στο ΚΚΕ, που είναι γνωστές οι θέσεις του για την Ευρώπη και που τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές για διαφορετική γραμμή από τον Περισσό. Σημαντικά στελέχη του ΚΚΕ καταφέρονται κατά της ηγεσίας του κόμματος και δεν είναι απίθανη μια διάσπαση που θα ευνοήσει άλλες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος, το άνοιγμα γίνεται και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν εκφραστεί κι αυτοί αρνητικά για το ευρώ.

http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου