Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πως γίνεται η επιλογή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών : Κοινωνικά Κριτήρια , Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να αποσαφηνίσει το τρόπο διεκδίκησης των θέσεων στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων ειδικών κατηγοριών : Κοινωνικά Κριτήρια , Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι.
Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε υποψήφιος των παραπάνω περιπτώσεων κρίνεται για επιλογή, σε κάθε σχολή ή τμήμα, µε βάση το σύνολο των µορίων, κατά φθίνουσα σειρά µορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο Μηχανογραφικό ∆ελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιος της γενικής σειράς (για το σύνολο των θέσεων). Εάν δεν εισάγεται στη σχολή ή το τµήµα, που έχει δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις του, κρίνεται, για επιλογή, για τις ειδικές θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος, ως υποψήφιος µιάς από τις ειδικές περιπτώσεις. Εάν και πάλι δεν εισάγεται ούτε µε το ειδικό ποσοστό στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα, η ίδια διαδικασία επιλογής συνεχίζεται για τις επόμενες
προτιμήσεις του, έως την εισαγωγή του, πρώτα µε τη γενική σειρά και σε περίπτωση µη εισαγωγής του µε τη σειρά αυτή, εξετάζεται για τις ειδικές θέσεις, ως ειδική περίπτωση πολυτέκνου, ή τριτέκνου ή των κοινωνικών κριτηρίων, που έχει δηλώσει ότι ανήκει και πάντα σύµφωνα µε το σύνολο των µορίων του κ.ο.κ.
Παράδειγµα ειδικής περίπτωσης υποψηφίου ΓΕΛ (ή ΕΠΑΛ οµάδας Β) : έστω ότι ένας υποψήφιος  µέλος πολύτεκνης οικογένειας έχει συγκεντρώσει σύνολο µορίων 18.000 και θέλει να σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη µε πρώτη προτίµηση την Νοµική Σχολή. Αν στο τµήµα Νοµικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισαχθείς µε την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 17.950 µόρια, τότε ο συγκεκριµένος υποψήφιος εισάγεται στο Τµήµα αυτό µε την γενική σειρά και δεν εξετάζεται περαιτέρω η υποψηφιότητά του στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων. Εάν, όµως, ο τελευταίος εισαχθείς στο Τµήµα αυτό µε την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 18.300 µόρια, τότε ο παραπάνω υποψήφιος δεν εισάγεται µε τη γενική σειρά και η υποψηφιότητά του θα εξετασθεί  στο τμήμα αυτό για τις πρόσθετες θέσεις της ειδικής περίπτωσης υποψηφίων προερχομένων από πολύτεκνες οικογένειες. Εάν στην ειδική αυτή περίπτωση, ο τελευταίος εισαχθείς έχει συγκεντρώσει 17.990 µόρια, τότε ο εν λόγω υποψήφιος εισάγεται στην Νομική Θεσσαλονίκης. Αν όµως, ο τελευταίος εισαχθείς της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων έχει συγκεντρώσει 18.100 µόρια τότε, ο εν λόγω υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στην Νομική Θεσσαλονίκης, και η υποψηφιότητά του εξετάζεται για το επόμενο Τμήμα προτίμησής του. Η πιο πάνω περιγραφείσα διαδικασία, γενική σειρά – ειδική κατηγορία κ.ο.κ., επαναλαμβάνεται για όλες τις Σχολές ή Τµήµατα που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, κατά σειρά προτίµησής τους µέχρι να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά µέσω της γενικής σειράς ή της ειδικής περίπτωσης ή µέχρι εξαντλήσεως των δηλώσεών του.
Δηλαδή οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών διεκδικούν ΚΑΙ τις θέσεις της Γενικής Σειρά ΚΑΙ τις αντίστοιχες θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν.
Καλοδήμος Δημήτρης , Υπεύθυνος ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου