Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αγοράζουν με μανία χρυσό

090a9_republican_gold_rectΧρυσά κοσμήματα και ράβδοι χρυσού έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα στην αγορά της Ασίας, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη μεγάλη πτώση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Οι χώρες της Ασίας βρίσκονται αντιμέτωπές με ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, «κύματα» για την απόκτηση χρυσού, τα τελευταία 30 χρόνια.
Το πολύτιμό μέταλλο αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση από πολλές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ, πολλά κοσμηματοπωλεία και ακόμη και το χρηματιστήριο χρυσού.
Στην Σαγκάη οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο χρυσού, που θεωρούνται βαρόμετρο για την ζήτηση, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλα κοσμηματοπωλεία του Πεκίνου.
Η εκτίναξη των αγορών στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες ασιατικές χώρες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βαριές πωλήσεις που επικράτησαν την περασμένη
εβδομάδα στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, όταν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα που σχετίζονται με το πολύτιμο μέταλλο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Hong Kong Gold & Silver Exchange Society, το χρηματιστήριο έχει «ξεμείνει» σχεδόν εντελώς σε αποθέματα. «Σε όγκους συναλλαγών, έχουμε να δούμε τέτοια μανία για χρυσό πάνω από 20 χρόνια,» ανέφερε σε δηλώσεις του στους «Financial Times». Υπολογίζεται ότι στο χρηματιστήριο έχουν απομείνει πλέον μόνο περίπου 20 ράβδοι του 1 κιλού και 100 ράβδοι των 250 γραμμαρίων «Τα αρχαιότερα μέλη μας, που βρίσκονται στον κλάδο πάνω από 50 χρόνια, δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο πράγμα.»
Οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο χρυσού της Σαγκάης έφτασαν στους 43 τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ, σύμφωνα με το «Bloomberg». Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 19 Απριλίου και ήταν μόλις 30,4 τόνοι.
Αναλυτές παρατηρούν ότι η ζήτηση δεν είναι τόσο έντονη στην Ινδία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» χρυσού στον πλανήτη. Όπως όλα δείχνουν, οι ντόπιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής, εκτιμώντας ότι οι τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα πέσει κάτω από τις 25.000 ρουπίες ανά 10 κιλά, για να μπουν μαζικά στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου