Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο Ερτογάν στο Λευκό Οίκο με αιτήματα για ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό και Ισραήλ



Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μίας σειράς επαφών με ηγέτες από την περιοχή με τους οποίους επιθυμεί να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαίου.

            Βεβαίως, αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, διότι θα τεθούν και θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο και θα τα θέσει ο κ. Ερτογάν, αφού από την αμερικανική ανακοίνωση είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκονται στην ατζέντα του προέδρου Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα θέσει τα θέματα της ενέργειας, άρα και της ΑΟΖ, όπως και το Κυπριακό. Ως γνωστόν οι Αμερικανοί είναι “Πόντιοι Πιλάτοι” στο θέμα και ζητούν προηγούμενη
συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, πριν η Ελλάδα προχωρήσει σε ανακήρυξη.

            Η Αγκυρα κατέγραψε τις προθέσεις της σε επιστολή του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η Τουρκία απαιτεί διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν και ένα μοίρασμα -μία διχοτόμηση θα έλεγα- στη βάση του 50-50 στα αποθέματα φυσικού αερίου. Αυτή είναι η θέση των Τούρκων, και αυτή τη θέση προσπαθούν να επιβάλουν στους Αμερικανούς, οι οποίοι όμως υποστηρίζουν μοίρασμα μόνο μετά τη λύση και με βάση την όποια λύση προκριθεί. Συμφωνούν δηλαδή με την κυπριακή θέση.

            Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ. Με το θέμα θα ασχοληθεί ο κ. Κέρι ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του και μεταβαίνει και στη Τουρκία την Κυριακή, για να πείσει τον κ. Ερτογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει, είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα διότι η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες από την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέϊ Κάρνι δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Ομπάμα θα θίξει στον Ερντογάν το θέμα της Συρίας και αυτό της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κάρνι είπε ότι ο κ. Ομπάμα που είχε επισκεφθεί και το Αμμάν κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, θα υποδεχθεί στις 26 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και τον βασιλιά Αμπντάλα.

Πρόσθεσε ότι κατά τη δεύτερη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί στις «πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία, την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Πριν από τις δύο συναντήσεις αυτές, ο Ομπάμα θα υποδεχθεί μέσα στον Απρίλιο και άλλους ηγέτες από τη Μέση Ανατολή: στις 23 του μήνα τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι, και στις 16 τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμαντ Μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχγιάν.

πηγή: http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου