Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ελλάδα: Το μυστικό της «βόμβας» για τη Γερμανία

0f60d447074658f04cadc673f019e4c9 LΣτην ενδεχόμενη τελική χρήση της μυστικής έκθεσης με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο… σημερινό άρθρο της ιταλικής έκδοσης του διεθνούς οικονομικού σάιτ, με την υπογραφή του Ντάριο Σαλτάρι:
Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μια απόρρητη έκθεση 80 σελίδων που υπολογίζει το ύψος των δανείων της ναζιστικής Κατοχής. Η πληροφορία που διέρρευσε από την ελληνική εφημερίδα έγινε προϊόν αναπαραγωγής από τη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.
Η έκθεση που συντάχθηκε από μια επιτροπή ειδικών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μιλάει για τις πολεμικές αποζημιώσεις η οποίες αποτιμώνται σε περισσότερα από 162 δισεκατομμύρια
ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ.
Από τα 162 δισεκατομμύρια, 108 αντιστοιχούν σε καταστροφές που προκλήθηκαν στις υποδομές από τον στρατό του Γ” Ράιχ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα μεταξύ του 1941 μέχρι το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τα υπόλοιπα 54 αντιστοιχούν στο ελληνικό δάνειο που χορήγησε η ελληνική κυβέρνηση στη Γερμανία «υπό την πίεση» των ναζιστών ανάμεσα στο 1942 και το 1944.
Για να καταλήξουν στις εκτιμήσεις αυτές, οι Έλληνες ειδικοί συμβουλεύτηκαν ολόκληρους 761 τόμους αρχειακού υλικού που αντιστοιχούν σε 190 χιλιάδες σελίδες και περιλαμβάνουν έγγραφα, συμφωνίες, δικαστικές κείμενα και αποφάσεις.
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του οικονομικού σάιτ.
«Η έκθεση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που μένει είναι να δούμε πώς θα την χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό οικονομικών της Αθήνας, Χρήστο Σταϊκούρα, η Ελλάδα θεωρεί ανοιχτό το ζήτημα και «διατηρεί το δικαίωμα να το οδηγήσει σε μια ικανοποιητική κατάληξη».
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Der Spiegel, ωστόσο, στο τέλος θα είναι ο Σαμαράς που θα αποφασίσει. «Δεν είναι η στιγμή για να αρχίσει μια μάχη με το Βερολίνο», καταλήγει στη συνέχεια η ίδια πηγή με ρεαλισμό. (newsbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου