Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ανηψιός στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός

letaΈνας από νεαρότερους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα, ανέλαβε το δύσκολο έργο να βγάλει την Ιταλία από τον πολιτικό λαβύρινθο στο οποίο ήταν εγκλωβισμένη επί δύο μήνες.
Ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και ανιψιός του επιτελάρχη του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι , Τζιάνι Λέτα, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον γηραιό επανεκλεγέντα πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Ο Ναπολιτάνο εμπιστεύτηκε τον Λέτα γιατί, όπως είπε, έπρεπε η νέγα γενιά να αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, πρόσθεσε όμως ότι η νέα γενιά διαθέτει αρκετή πολιτική εμπειρία.
Κατανοώντας πλήρως την ευθύνη που έχει, ο Λέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Η χώρα περιμένει μία κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί” και
πρόσθεσε ότι η πολιτική στην Ιταλία έχει χάσει την αξιοπιστία της,
Ο 47χρονος Λέτα δεν έχει χρόνο για χάσιμο . Σηκώνει τα “μανίκια” για να επιλέξει τους υπουργούς του οι οποίοι , σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και τα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι. Αφότου σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός, τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβούλιο αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο πατέρας του, Τζόρτζο Λέτα, δήλωσε: “Είμαι ικανοποιημένος, όμως και τρομοκρατημένος, γιατί η στιγμή είναι τόσο πολύπλοκη που δεν είναι εύκολο να είσαι πρωθυπουργός υπό αυτές τις συνθήκες”
Ο Ενρίκο Λέτα είναι πτυχιούχος Νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Τζάνα Φρεγκονάρα και έχει τρία παιδιά τους Φραντσέσκο, Λορέντζο, Τζάκομο. Φαν του συγκροτήματος Dire Straits ενώ ένα γράψει και ένα βιβλίο.
Από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο. Το 1998 , σε ηλικία μόλις 32 ετών γίνεται ο νεαρότερος υπουργός στην ιστορία της χώρας.
Τα τελευταία 13 χρόνια εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.
Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.
Νούμερο δύο του παραιτηθέντος γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.
Το κόμμα της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι μαζί με την κεντροαριστερά και τον Μόντι έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον Πρωθυπουργό επιλέξει σήμερα ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Φέρνει μήνυμα αντι-λιτότητας, κόντρα στο Βερολίνο
Το AFP τον περιγράφει σαν “μετα-ιδεολογιστή μετριοπαθή”. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες δηλώσεις του Letta συντάσσονται με το μέτωπο κατά της λιτότητας που σχηματίζεται στην Ευρώπη, προκαλώντας, λογικά, ανησυχία στο Βερολίνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου