Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Άσκηση στην Κύπρο με το Ισραήλ που εξοπλίζεται με πλοία

exedra_polyvolo-630x419Κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου θα γίνει από 22 έως 25 Απριλίου στα κυπριακά ύδατα.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μία ισραηλινή πυραυλάκατος και τέσσερα ταχέα περιπολικά ,δύο Shaldag και δύο Dvora. Η άσκηση σχεδιάζεται εδώ και περίπου έξι μήνες και φυσικά εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας που συνεχώς “επικαιροποιούν” οι ισραηλινοί σχετικά με τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ εξοπλίζεται,η Ελλάδα ενδιαφέρεται;
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ θέλει να δαπανήσει περίπου 760 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά περιπολικών σκαφών αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων,για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις προστασίας
εναντίον πιθανών επιθέσεων στις εξέδρες εξόρρυξης φυσικού αερίου.


Η έναρξη της άντλησης φυσικού αερίου από το οικόπεδο Ταμάρ εδώ και λίγες ημέρες δίνει διάσταση επείγοντως στις εξοπλιστικές προμήθειες του Ισραήλ.

Το Ταμάρ απέχει 40 μίλια από το λιμάνι και τη ναυτική βάση της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Έχει αποθέματα περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβικα φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερα αποθέματα έχει το Λεβιάθαν, βορειότερα.

Υπολογίζονται σε περίπου 16 τρισεκατομμύρια. Σύμφωνα με το “UPI», το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ θέλει τεσσάρα πλοία 1.200 τόνων, εξοπλισμένα με αμυντικά πυραυλικά συστήματα για την αντιμετώπιση πυραύλων κατά θαλάσσιων στόχων .
Όπως λέει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει έρθει σε επαφή με οκτώ ή εννέα ξένους ναυπηγούς, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τις συμβάσεις, πιθανόν λόγω του κόστους.
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα που ψάχνει υποτίθεται να δώσει “πνοή” στα ναυπηγεία της έχει εκμεταλλευθεί ή έστω ε΄χει διερευνήσει την υπόθεση αυτή.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου