Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πορτογαλία: Διάγγελμα Κοέλιο και νέα μέτρα, μετά την απόρριψη των προηγούμενων από το ΣΔ


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε σήμερα αυστηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων αλλά πως θα ληφθούν μέτρα για "τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή (προχθές) ως άνιση και άρα αντίθετη προς το Σύνταγμα την κατάργηση του 14ου μισθού που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας. Η απόφαση αυτή "στέρησε" την κυβέρνηση από εξοικονομήσεις 900 εκατομμυρίων έως 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα έχει "σοβαρές συνέπειες για τη χώρα", είπε ο Πάσος Κοέλιο υπογραμμίζοντας πως περιπλέκει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί από την "τρόικα" (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) των πιστωτών της
Πορτογαλίας, η οποία επωφελείται από τον Μάιο του 2011 ενός σχεδίου διάσωσης 78 δισ. ευρώ.

Ο Πάσος Κοέλιο, που μιλούσε για πρώτη φορά μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκτίμησε επίσης πως η θέση της Πορτογαλίας είναι στο εξής "πιο ευπρόσβλητη" απέναντι στους πιστωτές της. Μια κατάσταση η οποία είναι ακόμα πιο λυπηρή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καθώς η χώρα ελπίζει να διαπραγματευτεί από την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια μιας συνόδου στο Δουβλίνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την παράταση της αποπληρωμής των δανείων της.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως στο εξής η Πορτογαλία δεν είναι διασφαλισμένο ότι θα λάβει από τους εταίρους της μία νέα δανειακή δόση στο πλαίσιο του συνολικού δανείου των 78 δισ., όπως είχε προβλεφθεί μετά την τελευταία εξέταση των δημοσιονομικών της χώρας που τελείωσε στις αρχές Μαρτίου.

Ο Πάσος Κοέλιο διαβεβαίωσε ωστόσο που θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την τήρηση των δεσμεύσεων ενώπιον των δανειστών και πως δεν τίθεται θέμα να "ζητήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης".

"Η κυβέρνηση θα τηρήσει όλους τους στόχους του προγράμματος βοήθειας και επαναβεβαιώνει την τήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών δεσμεύσεων του πορτογαλικού κράτους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
e-typos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου