Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ιστορική συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου

6A23582C1BA25A412C5A2D44170F286E
Σε ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων κατέληξαν την Παρασκευή 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η Σερβία και το Κόσοβο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου έξι μήνες και πλέον γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο ομόλογός του, Χασίμ Θάτσι, υπέγραψαν μια καταρχήν συμφωνία που αφορά κυρίως τη διοικητική οργάνωση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Σέρβους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινα.
Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως η συμφωνία ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις σερβικές επιδιώξεις, όπως το δικαίωμα των Σέρβων του Κοσόβου να 
διορίζουν τον αστυνομικό διευθυντή καθώς και τη λειτουργία Δικαστηρίου που θα εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις πολιτών του Κοσόβου σερβικής καταγωγής.

Η Βαρόνη Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις, χαιρέτησε τη συμφωνία τονίζοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην Ε.Ε.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την ίδια την Ε.Ε καθώς περισσότερο από δέκα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι δύο Δημοκρατίες αποφασίζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε αρμόδιος για Διεύρυνση, έκανε επίσης λόγο για μια ιστορική ημέρα» για τη Σερβία και το Κόσοβο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχάρη την Κάθριν Άστον για τη συμβολή της στην επίτευξη της συμφωνίας.
Η επίσημη απάντηση των δύο πλευρών σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο και που αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» στο Βελιγράδι για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου