Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Γιατί ο Ομπάμα δεν θέλει να δει τον Ερντογάν στη Γάζα

obama-erdogan-netanyahuΟι ΗΠΑ που με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα κατάφεραν να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας Τουρκίας-Ισραήλ μόλις τον προηγούμενο μήνα, δεν επιθυμούν την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα εντός του Μαΐου. Ουσιαστικά η Ουάσιγκτον δεν θέλει καθόλου την παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού στα Παλαιστινιακά εδάφη απλά για λόγους διπλωματίας ζητά την «προσωρινή αναβολή» της επίσκεψης. Γι’αυτό και ο Τζον Κέρι σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως « το ταξίδι στη Γάζα πρέπει να αναβληθεί».
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την επίσκεψη αυτή καθώς γνωρίζουν πως το Ισραήλ ενδέχεται να αντιδράσει έντονα προκαλώντας πάλι ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Iσραήλ που είχαν φτάσει στο ναδίρ από το
2010.. Παράλληλα ο Βενιαμίν Νετανγιάχου που μόλις τον προηγούμενο μήνα αναγκάσθηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τον Ερντογάν για την επίθεση στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα , θα δυσκολευτεί να εξηγήσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη και την παρουσία του τούρκου πρθωθυπουργού που οι Παλαιστίνιοι τον θεωρούν «ήρωα».
Το Τελ Αβίβ ήδη έχει πληροφορηθεί πως ο Ερτογάν στην επίσκεψη του στη Γάζα σχεδιάζει να πάρει μαζί του και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και να φέρει σε συμφωνία τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές των Παλαιστινίων την Φατάχ και τη Χαμάς με στόχο «μια ισχυρή Παλαιστίνη». Κάτι που δεν καλοβλέπει το Ισραήλ καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός θα έχει παρέμβει σε μια περιοχή ευαίσθητη για το Ισραήλ. Έτσι είχε κάνει και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με το Μαβί Μαρμαρά με κατεύθυνση τη Γάζα και το Ισραήλ είχε δείξει την αποφασιστικότητα του με την εισβολή των κομάντος στο πλοίο.
Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν τόσο ξεκάθαρα υπέρ της ακύρωσης του ταξιδιού καθώς η κυβέρνηση Νετανγιάχου στέλνει το μήνυμα πως «κάναμε αυτό που θέλατε για τα συμφέροντα σας στη Μέση Ανατολή και ζητήσαμε συγγνώμη από την Τουρκία , όμως στο θέμα της Παλαιστίνης πρέπει εσείς να μας στηρίξετε δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε άλλο».
 Πάντως παρά τα μεγάλα λόγια του Ερντογάν για τη μη αναβολή του ταξιδιού του στη Λωρίδα της Γάζας, όλα φαίνεται θα καθορισθούν στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Αν ο αμερικανός πρόεδρος πει «μην πας» ο τούρκος πρωθυπουργός ίσως βρει έναν λόγο για να «αναβάλλει προς το άγνωστο μέλλον» την παρουσία του στη Γάζα. (onalert)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου