Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σε τροχιά σύγκρουσης Κυβέρνηση – Τρόικα


( Σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα οδηγείται η κυβέρνηση και είναι ίσως η πρώτη φορά που η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σοβαρή. Μπορεί και στις προηγούμενες επισκέψεις του Τόμσεν στην Αθήνα να υπήρξαν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, ωστόσο, η τωρινή έχει μια μεγάλη διαφορά. Δεν υπάρχει άλλο λίπος να καεί. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε για νέα μέτρα αλλά ούτε και για την αποδοχή των σκληρών όρων που θέτουν οι τροικανοί, ίσως παίρνοντας θάρρος και από το «μάθημα» που έδωσαν στην Κύπρο.
Επισήμως η αναβολή της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα ήταν ότι ήθελαν οι δεύτεροι να προετοιμαστούν καλύτερα. Να μελετήσουν τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση και να δουν μέχρι που μπορεί να τραβήξουν το σχοινί. Φαίνεται ότι ήταν αίτημα του Π. Τόμσεν η αναβολή ώστε στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στις 11 το πρωί της Κυριακής να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του να βάζουν όλο το πακέτο κάτω και να ετοιμάζουν τις άμυνές τους για
το αυριανό ραντεβού. Πιθανότατα το βράδυ ο κ. Στουρνάρας θα κάνει μια ακόμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε ότι η τρόικα προτείνει «λύση – πακέτο», δηλαδή όλα τα ανοικτά θέματα να κλείσουν εδώ και τώρα και να πάρει η Ελλάδα τις δύο δόσεις των 8,8 δις ευρώ. Αντίθετα η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να επιλυθούν σταδιακά τα θέματα και δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για όλα μαζί.
Οι πληροφορίες του antinews κάνουν λόγο για πολύ βαρύ κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή το βράδυ όταν η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών κράτησε μόλις δύο ώρες και ήταν φανερή η δυσφορία του οικονομικού επιτελείου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μην υποκύψουν σε υπερβολικές και εκτός πραγματικότητας απαιτήσεις της τρόικας.
Και μπορεί στο θέμα του δημοσίου να έχουν κάποια δίκια, αφού δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική προσπάθεια αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα, ωστόσο, στο θέμα του χαρατσιού και στην απαίτησή τους να μη γίνει το deal Εθνικής – Eurobank βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Πληροφορίες μέσα από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση της Παρασκευής και μετά από συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε στον Πόλ Τόμσεν και την παρέα του: «Ως εδώ. Αν θέλετε να σας παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας και να τα πάτε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, πείτε το τώρα. Μη ζητάτε άλλα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλες αντοχές».
Η έκρηξη της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροικανοί ζήτησαν κι άλλα μέτρα, κάτι που σημαίνει ταυτόχρονα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες. Γεγονός φυσικά που δεν αντέχει η κοινωνία και οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσουν τέτοια μέτρα στη Βουλή θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης και πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου.
Εκτός βεβαίως κι αν η τρόικα έχει αυτό ακριβώς βάλει στόχο. Να διαλύσει την κυβέρνηση και να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη χώρα.
Το «ως εδώ και μη παρέκει» θα είναι και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς και στο αυριανό ραντεβού. Η μόνη βάση που συζητά η κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί η τρόικα τη συμφωνία στις τράπεζες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, να αποδεχθεί την πρόταση για το χαράτσι στα ακίνητα που έχει γίνει και να συζητήσουν τον τρόπο που θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Εκεί πράγματι υπάρχει πρόβλημα, όπως και με την αργοπορία του κ. Μανιτάκη, ωστόσο, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα φύγουν έως και 1.000 επίορκοι και κοπανατζήδες μέχρι τον Ιούνιο ενώ θα προχωρήσει η κινητικότητα με ταχύτερους ρυθμούς.
Και φυσικά στο Μαξίμου δε συζητούν σε καμιά περίπτωση την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις θα κινούνται στη λογική του μπρα ντε φερ με άγνωστο τον τελικό νικητή. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει (έστω κι αργά) ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μέτρα και δε μπορεί να υποχωρεί η χώρα σε κάθε παράλογη απαίτηση της τρόικας. Δύο είναι οι λύσεις που φαίνονται στον ορίζοντα:
1.      Ή γίνεται η χώρα «Κούγκι» και κανείς δεν ξέρει που πάμε. Τότε θα υπάρξει σίγουρα ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό και δεν θα δοθεί η δόση των 8,8 δις ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Μαΐου πρέπει να πληρωθεί ένα ομόλογο άνω των 6 δις ευρώ.
2.      Ή γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η λύση αυτή να περιέχει νέα μέτρα. Τότε οι διαπραγματεύσεις θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου