Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εφεξής θα πληρώνουν ακριβά την εμμονή τους οι Γερμανοί


Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την ανησυχία που προκαλούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και καθώς απ' το πρωί διακινούνταν φήμες περί επικείμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Ο DAX κινείται κάτω απ' τις 7.600 μονάδες διαγράφοντας ουσιαστικά το σύνολο των κερδών που εμφάνιζε φέτος. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διευρύνει τις απώλειες του και πλέον διαπραγματεύεται πέριξ των 285 μονάδων.

Την ίδια ώρα όμως οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σταθεροποιούνται ενώ η έκδοση δεκαετών ομολόγων σήμερα "κλείδωσε" το

επιτόκιο μόλις στο 1,28%, που αποτελεί ρεκόρ.

Η κρίση χρέους και η ύφεση στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι αρχίζει να πλήττει και τη γερμανική οικονομία.

Το οικονομικό κλίμα στη χώρα σημείωσε πολύ μεγαλύτερη πτώση απ' αυτή που περίμεναν οι αναλυτές, όπως κατέδειξαν τα χθεσινά στοιχεία του ZEW. Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης "βούτηξε" στις 36,3 μονάδες.

Παράλληλα οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα σημείωσαν το Μάρτιο "βουτιά" 17% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν τα συνολικά στοιχεία για την Ευρώπη, που αποτελούν τα χαμηλότερα της τελευταία εικοσαετίας. Σε επίπεδο τριμήνου η πτώση των πωλήσεων ήταν 12,9% με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων να περιορίζονται στις 673.957

Σημαντικό είναι το πλήγμα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είδαν πανευρωπαϊκά τις πωλήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Οι πωλήσεις του ομίλου Volkswagen υποχώρησαν 9% το Μάρτιο και 7,5% σε επίπεδο α' τριμήνου. Αντίστοιχα πτώση 4,7% το Μάρτιο και 0,8% στο α' τρίμηνο είχε ο όμιλος BMW. Η Daimler είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν 1,2% πανευρωπαϊκά το Μάρτιο εμφανίζοντας στασιμότητα σε επίπεδο α' τριμήνου.

Ως εκ τούτου οι διοικήσεις των τριών ομίλων προβλέπουν στάσιμα κέρδη για φέτος.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποιήθηκε χθες το ΑΕΠ της Γερμανίας θα σημειώσει αύξηση μόλις 0,6%. Κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με το Ταμείο, ότι το πρόβλημα της ύφεσης στην Ευρωπεριφέρεια αρχίζει πλέον να επηρεάζει και τον "πυρήνα".
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου