Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νομοσχέδιο «σκούπα» για Δημόσιο, ακίνητα και χρέη

Picture 0 for Νομοσχέδιο «σκούπα» για Δημόσιο, ακίνητα και χρέηΤι φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για απολύσεις στο δημόσιο, φόρους στα ακίνητα και ληξιπρόθεσμες οφειλές
 
Απολύσεις από το Δημόσιο με εφαρμογή όμως του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση, μείωση κατά 15% του ενιαίου φόρου στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ, πλήρη εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2014, ευκολίες πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς και νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ φέρνει νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών.
 
Όπως αναφέρει η Ημερησία, το νομοσχέδιο αναμένεται να καταθέτει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Πέμπτη ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή των Βαΐων. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που έχει υποχρέωση να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση έως τον Ιούνιο για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων.
 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
 
Οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν μεταξύ άλλων:
 
1 Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη: Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωμής ως 48 δόσεις για φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ρυθμίσεις ουσιαστικά θα είναι δύο:
 
Η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» θα αφορά τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012. Για να υπαχθεί στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1/1/2013. Για χρέη φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους, ενώ δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα προβλέπονται ευκολίες πληρωμής έως 48 δόσεις.
 
Η «πάγια ρύθμιση» που αφορά τα νέα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Οι μηνιαίες δόσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν στις 12.
 
2 Φόροι στα ακίνητα: Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη μείωση κατά 15% του Ενιαίου Φόρου του έτους 2013 που θα επιβληθεί στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.
 
Επίσης θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014 του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια. Σήμερα, και ύστερα από διακοπή περίπου 2,5 μηνών, αναμένεται να συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στο νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων από το 2014. Ανοιχτά παραμένουν το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος.
 
Προαγωγές εκτός επετηρίδας
 
3 Απολύσεις από το Δημόσιο. Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα, δηλαδή για κάθε απόλυση επίορκου υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ.
 
Παράλληλα η κυβέρνηση μετά τις απολύσεις στο Δημόσιο ετοιμάζεται να σπάσει ένα ακόμη ταμπού αυτό της επετηρίδας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής δηλώνει ότι «η επετηρίδα δεν θα είναι το παν» και προωθείται ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται η απαιτούμενη προϋπηρεσία για προαγωγή και θα προωθούνται νεότερα και ικανότερα στελέχη του Δημόσιου τομέα σε κορυφαίες θέσεις.
 
4 Ωράριο καταστημάτων. Ενδοκυβερνητικές τριβές αναμένεται να προκαλέσει η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει ότι επιτρέπεται στα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα να είναι ανοιχτά και τις 52 Κυριακές τον χρόνο και τα μεγαλύτερα να λειτουργούν επτά, οι οποίες θα είναι στη διάρκεια των γιορτών και των εκπτωτικών περιόδων.
 
5 Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Μεταφέρονται στο γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη όλες οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι διαδικασίες είσπραξης με αποτελεσματικότερους φορολογικούς ελέγχους και με ενίσχυση του προσωπικού.
 
 
6 Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής της χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με ταυτόχρονη πληρωμή ενός ποσού της τάξεως των 10 ευρώ και την εξόφληση του υπολοίπου ποσού, είτε εφάπαξ εντός των επόμενων 10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη μέχρι το τέλος του επομένου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση πιθανότατα 2%.
 
7 «Κόκκινα» δάνεια: Τα βασικά χαρακτηριστικά της προωθούμενης ρύθμισης προβλέπουν:
 
Χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματος και με μείωση του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010. Για τους άνεργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ισχύει περίοδος χάριτος 48 μηνών και παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών, με πλήρη απαλλαγή τόκων για έξι μήνες εντός της 4ετίας.
 
Αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια με προση­μείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία με αντικει­μενική αξία η οποία δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.
 
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι έως 25.000 εάν ο δανειολήπτης είναι μισθωτός ή συνταξιούχος, έως 30.000 εάν είναι πολύτεκνος, τρίτεκνος ή πάσχει από βαριά ασθένεια ή αναπηρία. Για οσους έχουν εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ το επιτόκιο περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την τετραετή περίοδο.
 
Απεριόριστες δόσεις
 
Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωμής ως 48 δόσεις για φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Ακίνητα
 
Σήμερα, και ύστερα από διακοπή 2,5 μηνών, αναμένεται να συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στο νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων από το 2014. Ανοιχτά παραμένουν το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος.
 
«Κόκκινα δάνεια»
 
Χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματος και με μείωση του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010. Για τους άνεργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ισχύει περίοδος χάριτος 48 μηνών και παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών, με πλήρη απαλλαγή τόκων για έξι μήνες εντός της 4ετίας.
forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου