Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η τελική ρύθμιση για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια

Πέντε κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται συνδυαστικά, προβλέπει η νέα ρύθμιση για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων την οποία ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου. 

Η ρύθμιση αποδεικνύεται πιο… γαλαντόμος σε σχέση με το αρχικό σχέδιο καθώς «ανοίγει τη βεντάλια» των δικαιούχων σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά πιο «ακριβή» σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να υπάγονται: όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (αφαιρουμένων φόρων και εισφορών) το οποίο να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από το 2010, ενώ θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το σύνολο των τραπεζικών του καταθέσεων να φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων να μην ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους βαριά πάσχοντες, τους ανάπηρους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ (καθαρό εισόδημα).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κανείς στη ρύθμιση είναι το στεγαστικό του δάνειο να μην έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, να εξυπηρετείται κανονικά και να αφορά στην πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που θα εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση θα «κερδίζουν» περίοδο χάριτος 48 μηνών στη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλουν μηνιαία δόση ίση με το 30% του μηνιαίου καθαρού τους εισοδήματος. Το επιτόκιο εντός της περιόδου χάριτος θα είναι αυτό της σύμβασης του δανείου, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ, το επιτόκιο περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ). Για τους ανέργους (θα προβλεφθεί για όσους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) θα προβλεφθεί μηδενική καταβολή και πλήρης απαλλαγή τόκων για έξι μήνες εντός της περιόδου χάριτος.

Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται ανάλογα με το εισόδημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, 8 στους 10 –από τους συνολικά 980.000- δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια είναι σήμερα ενήμεροι, δηλαδή δεν καθυστερούν την καταβολή δόσεων και άρα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμισαν εφόσον τηρούν άλλες προϋποθέσεις.

Τι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

1) προβλέπεται πλέον καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης των δανείων με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ μηνιαίως.

2)θεσπίζεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή (φυσικό πρόσωπο που θα διαμεσολαβεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη) με στόχο την ταχύτερη, εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών

3) βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς θα προβλέπεται ότι αρκεί η συμφωνία του 50%+1 των πιστωτών και όχι το 100% που προβλέπεται σήμερα

4)ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (distress funds)

5) παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης και μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον ο οφειλέτης έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση.

Τειρεσίας

Αλλαγές προβλέπονται στο υφιστάμενο πλαίσιο για τον Τειρεσία με την καθιέρωση en;ow «point system» από τις τράπεζες, τα κριτήρια του οποίου θα τα καθορίζουν οι ίδιες. Με βάση αυτό το σύστημα οι τράπεζες θα επιλέγουν αν θα συνεχίζουν να δανειοδοτούν εταιρείες που έχουν περάσει στο «κόκκινο».
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου