Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ που εφαρμόζεται στα σχολεία


Αντιδράσεις για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ που εφαρμόζεται στα σχολεία της ΠάτραςΗ Ένωση Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου Πατρέων, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ το οποίο εφαρμόζεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών αλλά και των Γυμνασίων Σχολείων για την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης και της φυσικής τους κατάστασης.
Το πρόγραμμα αυτό, χωρίς τα απαραίτητα επιστημονικά εχέγγυα, επιβάλλει και υποβάλλει τους μικρούς μαθητές σε διάφορες δοκιμασίες και ασκήσεις, αμφίβολου αξιοποιήσιμου αποτελέσματος, αφού όπως επισημαίνουν και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, υπάρχει αδυναμία τυποποίησης των δοκιμασιών που δεν εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία τους.
Ειδικά στη δοκιμασία του παλίνδρομου τρεξίματος αντοχής 20 μέτρων καθώς και παλίνδρομου τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρων, οι μαθητές καλούνται να εξαντλήσουν τα όρια αντοχής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη πιθανότητα επιπλοκής ή σοβαρής επίπτωσης στην υγεία του μαθητή.
Για το πρόγραμμα αυτό έχουν εκφραστεί σοβαρότατες αντιρρήσεις από τους καθηγητές φυσικής αγωγής, από τους σχολικούς συμβούλους φυσικής αγωγής, από την Διδασκαλική Ομοσπονδία και άλλους φορείς.
Επειδή στη σημερινή εποχή υπάρχουν πιο σύγχρονοι μέθοδοι με ηλεκτρονικά και άλλα μέσα για να γίνουν αυτές οι μετρήσεις και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ιδιαίτερα χρονοβόρο και λειτουργεί σε βάρος της υλοποίησης του υπάρχοντος Αναλυτικού Προγράμματος Φυσικής Αγωγής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τους Διευθυντές των Σχολείων και τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής να αναμένουν τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, μετά τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί και να μην βιάζονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.
Καλούμε επίσης τους γονείς να αρνηθούν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, έχοντας απόλυτα το δικαίωμα αυτό, μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα και κυρίως να υπάρξουν εγγυήσεις για την υγεία των παιδιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου